Това обяви френският министър на културата Франк Ристер

Шест месеца след пожара, който опустоши парижката катедрала "Нотр дам", за възстановяването й са обещани общо 922 милиона евро, обяви френският министър на културата Франк Ристер, предаде БТА.

Експерт: Парижката катедрала "Нотр Дам" все още е застрашена

"Твърде рано е да се каже дали сумата на даренията ще е достатъчна. Държавата ще поеме отговорността си, няма да оставим "Нотр дам" на произвола на съдбата", добави той.
Набирането на средствата е поверено на три фондации и френския Център на националните паметници.
Представители на френската Католическа църква призоваха да се подхожда предпазливо към възстановяването на катедралата. Трябва да се поиска разрешението на Църквата за евентуални промени в архитектурата на катедралата, каза високопоставеният представител на парижкия диоцез монсиньор Беноа дьо Синети.

Камъни паднаха от тавана на пострадалата при пожар парижка катедрала "Нотр Дам"

Френският президент Еманюел Макрон е казал, че ще има международен конкурс, който може да доведе до "съвременен архитектурен израз" за замяна на разрушената стрела на катедралата. По закон във Франция катедралите са собственост на държавата, но Църквата ги ползва с религиозна цел. "Става дума да се съхрани естеството на сградата, духът й, същината й и историята й", изтъкна Дьо Синети. "Мисля, че човек се нуждае от много смирение, за да работи по сграда като "Нотр дам", добави ректорът на катедралата монсиньор Патрик Шове.

Четирима полицаи са убити с нож при атака в Париж (СНИМКИ)

Министърът на културата Франк Ристер обеща, че Католическата църква и парижките власти ще могат да изразят становищата си, но в крайна сметка решението ще се вземе от държавата като собственик.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си