“За” предсрочното му освобождаване гласуваха всички петима членове

Съветът за електронни медии освободи генералния директор на Българското национално радио. Светослав Костов обаче ще обжалва решението. До предсрочното прекратяване на договора на Костов се стигна след спирането на сигнала на радио „Хоризонт”.

За временен директор СЕМ определи шефа на „Архив” Антон Митов.

„За” предсрочното освобождаване гласуваха всички петима членове на медийния регулатор. Причината - замлъкването на програма „Хоризонт” за 5 часа на 13 септември, с което според СЕМ е нарушено правото на хората да се информират.

„Дори да е само едно нарушение, то е толкова тежко и грубо, че дава основание да се прекрати мандатът на Костов. Това, което дори военно положение не може да направи, се случи под управлението на Светослав Костов с БНР и с програмата, която има най-високо доверие в 21 век”, заяви Ивелина Димитрова член на СЕМ.

Според Съвета за електронни медии - Костов не е успял да се справи с кризата в радиото.

„Тук се изговориха много думи, но малко отговори на важните въпроси. Към момента Съветът не получи отговор какво се случи на 13 септември, какви действия е предприел Костов, за овладяване на ситуацията”, заяви председателят на СЕМ София Владимирова.

Светослав Костов ще обжалва решението на СЕМ в съда. А според адвоката му до момента няма установена вина на конкретен човек за спирането на сигнала на програма хоризонт.

СЕМ даде старт на процедурата по предсрочното отстраняване на Светослав Костов

„С решението си днес СЕМ показа, че или е над законите, над България, или цели дестабилизация на радиото. Най-удобно е да се скрият зад свободата за словото, аз мотиви на членовете на СЕМ не чух. В момента ние се намираме в последната седмица на предизборната кампания. Кое беше толкова належащо да е сега, а не след изборите? Ако беше ситуацията толкова живото застрашаваща, можеше да ме отстранят още на следващия ден”, заяви Светослав Костов.

„Във въпросната сутрин на 13 септември, емисии са излъчвани от РРС-та”, заяви адвокат Николай Кунев.

Костов добави, че натиск върху него не бил оказван за свалянето на Силвия Великов от ефир. И контраатакува.

„Натиск върху мен идва от СЕМ, от хора, които тръгнахме да разследва за това къде са изчезнали едни пари и защо са сключени такива договори”, заяви Костов.

За временно изпълняващ длъжността с 5 гласа „за” беше избран Антон Митов, без дискусия и мотиви.

„Предстоят много тежки задачи и трябва да ги реша с доста големи усилия”, заяви Антон Митов.

В свое становище към регулатора Светослав Костов отрича с негово знание да е бил преустановен сигнала на програма „Хоризонт”. 

„В текста на становището до регулатора се казва, че Костов не е извършвал, нито е допускал други лица от БНР да извършат системни или груби нарушения на Закона за радио и телевизия. Той не носи отговорност за действия или бездействие на други служители, тъй като не е бил уведомен за тях. В становището се казва още, че в Закона за радиото и телевизията липсва определение за „груби“ нарушения. В изложението до СЕМ подробно е дадено обяснение защо изброените от регулатора „системни“ нарушения са неоснователни", пише в прессъобщение на екипа на Костов.

Едното постановление на СЕМ било за нарушение, извършено от предишния генерален директор – Александър Велев, другите две постановления в момента се обжалвали и не можело да бъдат мотив за освобождаването му от длъжност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.