Заедно с него бяха изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" и вицепремиерът Томислав Дончев

Откриха разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ , който реално е продължението на „Турски поток". Газопроводът ще свързва турско-българската и българо-сръбската граница и планът е да е готов за по-малко от две години.

„Балкански поток" ще струва  1 милиард и 102 милиона евро, а средствата са осигурени от саудитски държавен консорциум.

"Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици", отчете вицепремиерът Томислав Дончев, който присъства заедно с премиера Бойко Борисов и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов на откриването.  

"Най-важното е, че върху тези площи вече се засява пшеница, царевица и вече не ги виждаш тръбите. Казвам го заради еколозите. На практика, за една година няма разлика в хумуса на почвата. Селскостопанските производители могат да използват почвата, както намерят за добре, коментира Борисов.

"Сега може да се състезаваме по лотове - гръцкото и сръбското направление. Имаме две газови магистрали. Това много политици са го говорили, но ние го изпълняваме, за да може в следващите години новото поколение да получава такси от транзит", каза министър-председателят. И допълни: "Докато другите говореха, ние строяхме".

Първи кадри от строителните дейности по „Балкански поток” (ВИДЕО)

По време на церемонията по откриване на трасето руският посланик Анатолий Макаров подчерта, че новият газопровод ще допринесе за просперитета на България и ще стимулира привличането на инвеститори. "Откриваме един неголям, но изключително важен проект. Пожелавам новият газопровод да укрепи руско-българското сътрудничество", каза Макаров. 

 

Енергийният министър Теменужка Петкова пък заяви, че "Балкански поток" ще даде възможност за диверсификация на маршрутите на газ. „За България този проект ще направи възможно това да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа“, каза Петкова. 

„Балканите ни обединяват, така че „Балкански поток” е едно много добро име. България ще бъде с две газови магистрали. Българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага. Нашите съседи също ще могат да си доставят газ по тези газопроводи. Бих казал, че това е и политическа магистрала. От тук нататък започва войната в Сирия. Там, където има големи икономически интереси, има газопроводи, няма война”, каза още Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.