Вече има първи резултати от работата на новосъздаденото звено „Вътрешна сигурност” към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”

Първи резултати от работата на новосъздаденото звено „Вътрешна сигурност” към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. При акция миналата седмица, двама служители на Централния софийски затвор са проверявани дали помагат за внасянето на забранени вещи отвън. По информация на NOVA, единият е с дългогодишен стаж в системата и макар да не са намерени доказателства за вина, е предпочел сам да напусне. 

Акцията на звеното „Вътрешна сигурност” е реализирана дни преди синдикатите да заплашат с протест, който малко по-късно отмениха. 

СЛЕД ЗАКАНИТЕ ЗА ПРОТЕСТ: Назначават още 200 надзиратели в затворите

„Няма арести, но един – двама наши служители след тази акция най-малко ще си отидат.  Но арести няма”, заяви проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

Звеното не е попълнено като щат, но и сега бележи успехи, категорични са от правосъдното министерство. 

„Неговите функции ще бъдат ориентирани най-вече към пресичане на незаконни действия от страна на служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, пояснява Проданов.

„За съжаление, продажници има навсякъде. Даже и в Библията. Така че със сигурност има такива. Синдикалната организация има позиция по въпроса - непримирими сме към корупционни практики”, каза Ивайло Григоров, председател на УС на ССЗБ.

Надзирателите в затворите се готвят за протест

7 млн. лв. ще струват допълнителните 200 щатни бройки в двете дирекции – „Изпълнение на наказанията” и „Охрана”, стана ясно от разчетите на правосъдното ведомство. По думите на ресорния министър, парите щели да дойдат от икономии.

„Тази сума – 7 млн., беше спомената от министъра. Но тя е приблизителна. И вчера, и днес са водени разговори от финансовите експерти и аз имам уверение, че ще бъдат намерени пари”, каза още Проданов.

„Икономии, съм почти убеден, че в бюджета на ГДИН и ГДО такива няма. Или ако има такива, те се разходват по други пера, в които са направени свръхразходите. Така че силно се надявам тези средства да бъдат насочени от бюджета”, казва Григоров.

Сред новите 200 служители няма да има  чистачки. След бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор, тези щатове са съкратени и работата им поели лишени от свобода.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.