Бившият шеф на Комисията Пламен Георгиев подаде оставка след скандала „Апартаментгейт”.

В първия си работен ден след изборите, парламентът стартира процедура за избор на нов шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Депутатите ще обсъдят процедурните правила, както и обявяването на имуществена декларация от страна на предложения кандидат.

Пламен Георгиев пред NOVA: Има заплахи за живота ми отпреди „Апартаментгейт” (ВИДЕО)

Как ще се избира новият шеф и членовете на антикорупционнната комисия – бе първа точка в дневния ред на парламента.

Депутатите решиха, че наследникът на Пламен Георгиев трябва да е с високи професионални и нравствени качества,  да  има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж.

Освен това кандидатите трябва да бъдат проверени за съпричастност към службите. Ще трябва да подадат и имуществени декларации.

А в следващите две седмици, депутатите трябва да обявят своите предложения за бъдещ шеф на КПКОНПИ. номинираните ще бъдат препитани от парламентарната комисия за борба с корупцията.

 

Припомняме ви, че до избора на нов шеф на КПКОНПИ се стигна след като на 31 юли бившият шеф на Комисията Пламен Георгиев подаде оставка след скандала, станал известен, като „Апартаментгейт”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.