Бразилия е най-големият производител на захарна тръстика в света, с над 10 милиона хектара

Бразилският президент Жаир Болсонаро отмени забраната за отглеждане на захарна тръстика в тропическите влажни зони на страната Амазония и Пантанал, което, според еколозите, застрашава екологично уязвимите региони, съобщава БГНЕС.

Забраната на културата, която Бразилия използва за производство на етанол, беше въведена с указ от 2009 г., който Болсонаро и неговите министри на икономиката и земеделието отмениха.

Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте

Като отменя мярката, правителството „излага две крехки екологични зони на хищното и икономически неоправдано разширяване на тръстиката и отхвърля международния призив за устойчивост“, заяви „Обсерваторио до клима“, коалиция от местни екологични групи.

Бразилското министерство на земеделието отрече, че този ход подкопава опазването на Амазония и Пантанал, и каза, че правилото от 2009 г. е остаряло, тъй като оттогава са приети други закони, защитаващи тези области.

Бразилия е най-големият производител на захарна тръстика в света, с над 10 милиона хектара засадени през 2018 г., сочат данните.

„Огън в белите дробове на планетата“ в „Темата на NOVA“

Забраната за засаждане на захарна тръстика в Амазония и Пантанал бе приложена при правителството на бившия ляв лидер Луис Инасио Лула да Силва (2003-2010 г.). Смяташе се, че тя се налага от страх, че тръстиката ще доведе до обезлесяване и ще заеме земи, подходящи за отглеждане на хранителни посеви.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.