Условията в планината в момента са изключително тежки

Четвърти ден продължава издирването на 64-годишната жена, изчезнала в мальовишкия дял на Рила планина. Спасителите временно спират акцията заради лошото време. Въпреки това, екип от спасителната служба ще излезе и днес в търсене на загубилата се.

Жената е тръгнала от хижа Мальовица. Спасителите са обходили целия маршрут, по който тя е трябвало да мине, но следи няма. След мащабното издирване следа от жената още няма.

Трети ден издирват жена в Рила (ВИДЕО)

„Най-важното е когато човек ходи в планината да не надценява себе си и да се подготвя адекватно за сезона”, казва Петър Терзийски - началник на ПСС Боровец.

Всичките пътеки, които бяха възможни, бяха преминати – не само пътеките, и голема част встрани от тях участъци, където предполагахме че може да бъде нещо намерена, нито щеките, нито раница, нито нещо което да покаже, че е паднала търкаляла се, да ни покаже някаква следа.

Жената е допуснала най-голямата грешка в планината, като е тръгнала на преход сама. Маршрутът, по който се е движила, също не е съвсем ясен.

Според спасителите, жената е била с лабилна психика и често е променяла решенията и маршрутите си, затова спасителите допускат, че тя може да е слязла от планината.

„ Точно в тая посока мислим тази нощ, това е част от тази несигурност по отношение на това, че не намираме нищо”, казва Петър Терзийски, началник на ПСС – Боровец

В планината времето е изключително неподходящо за туризъм. Спасителите съветват всички туристи да следят прогнозата за времето и да на тръгват на походи при дъжд и мъгла.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.