Кметът и ВиК се споразумяха за графика

Перник преминава на воден режим, съобщи за NOVA кметът Станислав Владимиров. От понеделник вода ще има сутрин от 5 до 10 часа и вечер от 17 до 22 часа. Предложението на кмета е съгласувано с възможностите на местно водоснабдително дружество. Водният режим е съобразен и с изискванията на МОСВ месечно от язовир “Студена” да се използват не повече от 1 милион кубични метра вода.

Аврамова: Апелирам заповедта за водния режим в Перник да бъде пусната бързо

От своя страна ВиК трябва да осигурят наличност на повече екипи за отстраняване на потенциални аварии. Опасенията са, че периодичното спиране на водата ще създаде условия за проблеми по мрежата.

Наличният обем на язовир “Студена” в момента е малко над 5 милиона кубични метра вода. Сметките на кмета показват, че това количество ще стигне на града за около 5 месеца.

На режим ще са и Батановци, Голямо Бучино, Дивотино, Люлин, Мещица, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Аргументът за този режим е, че чрез него ще се запази баланса за язовир „Студена”, който е единствен водоизточник за региона на този етап.

„Това е удобният режим, съобразен с разхода, който можем да си позволи. А именно - 1 милион кубика месечно. Ангажимент на МРРБ и на ВИК е да осигурят допълнителни екипи, защото един от рисковете, който беше посочен е, че при повече от едно спиране на водата, ще се появят повече аварии”, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Търсим резервни водоизточници. Има идея за водоснабдяване за язовир “Долна Диканя”, който е с малък обем. Но търсим вариант за резервно захранване. Взети са проби за да се види дали става за питейни нужди и след това щели да пристъпят към технически мерки”, обясни регионалният министър Петя Аврамова.

Пробите ще бъдат готови в понеделник. Жителите на Перник са готови на протест пред ВиК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.