Той припомни, че през 2009 г. бизнесът се е съгласил да плаща първите три дни от болничния като временна мярка

„Лесно е, когато не изкарваш пари, да даваш съвети. Отстрани е много лесно – един да снася яйцето, друг да кудкудяка. В живота това го виждаме навсякъде. Това не е приемливо”. Това заяви бизнесменът Красимир Дачев в предаването Неделята на NOVA.

Той и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” влязоха в спор за минималната работна заплата, както и за изплащането на първия ден от болничния. Дачев припомни, че през 2009 година бизнесът се е съгласил да плаща първите три дни от болничния като временна мярка. Дотогава болничният се изплаща напълно от държавата.

АИКБ: Предложението на управляващите за болничните е стъпка в правилната посока

Ваня Григорова пък отправи обвинение, че фирми карат работниците си да взимат болнични и да ходят на работа. „Това е кражба от осигурителната система, това е кражба от труда на работниците”, заяви Григорова.

„Работодателят е платил вече веднъж временната нетрудоспособност на своите работници. Те ни карат да я плащаме втори път. Тогава ми дай инструмент, за да разбера дали е истински, или не”, коментира Дачев. Той даде и пример с държави, където се изплащат болничните, издаването на фалшив болничен лист е криминализирано, а при установяването му се отнема лицензът на лекаря, който го е издал.

„Тази година ще имаме над 1 милион повече болнични от миналата година”, обясни бизнесменът.

Възможно ли е да се увеличи минималната заплата?

Двамата спориха и за минималната работна заплата, както и за пенсията.

„Минималната работна заплата отдавна трябваше да е 1000 лева. Минималната пенсия – хубаво е, че има някакво увеличение, но с нея няма как да се оцелее”, коментира Григорова.

„Лесно е да искаш, трудно е да го направиш. Увеличавайки социалната пенсия, се доближават до тези, които са си внасяли цял живот. Това демотивира хората, които внасят за пенсия. По-добре да се качва пенсията на онези, които са работили и са плащали”, каза Дачев.

Относно минималната работна заплата, Дачев обясни: „Лесно е да искаш, но трябва първо да ги изкараш. Ние малко изкарваме в България”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.