КТ „Подкрепа" и КНСБ създадоха комитет, който да организира протестните действия

Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов, че няма да бъде внесено предложението първият ден от болничния да не се плаща, синдикатите остават в стачна готовност. Това стана ясно след провелото се заседание на двата стачни комитета от КТ „Подкрепа" и КНСБ.

Същевременно бизнесът обмисля да напусне Тристранния съвет, ако не види „работещо предложение за еднодневните болнични листове”.

„Може би трябва ние да организираме един протест на хората, които не крадат. Можем да излезем също така от Тристранния съвет, защото не искаме да ставаме параван на предварително взети решени”, заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

 

Борисов: Първият ден болничен ще се плаща (ВИДЕО)

В края на следващата седмица синдикатите организират общ национален протест. Двете организации създадоха комитет, който да организира протестните действия. В какъв мащаб, в кои региони и с какви мотиви ще бъдат те, синдикатите ще решат, когато се видят с премиера и с бизнеса в Тристранния съвет, за да решат точно от какво не са доволни.  

Синдикатите оспориха думите на премиера, че са във възторг от идеята, че минималната пенсия ще стане 250 лв. Те подкрепиха това намерение на правителството, но казаха, че има много нерешени проблеми в системата.

„Няма да отменяме подготовката си по отношение на протестите. През всичките тези години ние много пъти сме вярвали на думи и в следващия момент се оказва, че за пореден път са ни подхвърлили една идейка. Този път сме решили, че ние ще продължим с нашата подготовка. Решили сме, че ще направим този национален протест, защото не бихме могли с лека ръка да подминем факта, че вече втора седмица нервите на българските граждани са опънати от някакво недомислие и някой си позволява да се подиграва с тези хора, както и да си прави експерименти, за да види до колко той е популярен или не”, заяви председателят на стачния комитет на КТ „Подкрепа" Любка Георгиева.

НОВАТА ИДЕЯ ЗА БОЛНИЧНИТЕ: Управляващите в спор, опозицията атакува (ОБЗОР)

„Да виждате такъв възторг да е изписан по лицата ни? Аз бих искала да го попитам и той да ми даде една план-сметка как да си изхарчи един пенсионер тези 250 лв., така че да оцелее и да дочака и другите 250 лв.”, каза още тя.

Една от работодателските асоциации – Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) вече обяви, че техни членове категорично няма да излязат на протест. Синдикатите обаче казаха, че това няма да е точно така, защото подготвят и вътрешнофирмени стачни действия, както и регионални протести.

Мащабите на протеста ще бъдат изчислени след спешната среща, която ще бъде в „спешен порядък”, но не зависела от синдикатите, тъй като вероятно се очаква премиерът да ги покани и на Тристранен съвет, както и на среща, за да се прецени как ще се действа оттук нататък.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.