Предложението първият ден да е за сметка на работниците няма да бъде обсъждано от парламента

Предложението първият ден болничен да е за сметка на работниците няма да бъде обсъждано от парламента. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов, който обаче уточни, че проблемът с фалшивите болнични е голям и решението му ще се търси от Тристранния съвет. В същото време синдикатите обявиха, че независимо от стъпката назад, протест ще има. Работодателите пък са недоволни от отстъплението.

Борисов: Първият ден болничен ще се плаща (ВИДЕО)

„Не само че няма входирано предложение, няма да има входирано предложение. Не може в България всеки, който си вземе болничен, полицай да го проверява болен ли е. Защото масово се лъже с това. Не може да се толерират тарикати. Тази тема няма да бъде вкарвана в парламента”, категоричен бе Борисов.

Срещу „тарикатите” скочиха и синдикатите. Създадоха общ национален комитет. И не се отказаха да протестират.

Синдикатите излизат на национален протест

„Не бихме могли с лека ръка да подминем, че вече втора седмица нервите на гражданите са опънати от някакво недомислие. Освен това някой си позволява да се подиграва с тези хора и си прави експерименти”, смята Любка Георгиева от КТ „Подкрепа”.

„Бяха коментирани както национални, така и регионални протестни действия, и вътрешнофирмени протестни действия”, поясни Тодор Капитанов от КНСБ.

Кога ще се състои протестът синдиактите ще решат след среща с премиера и бизнеса. По думите на Борисов синдикатите са във възторг, защото минималната пенсия става 250 лева.

„Да виждате такъв възторг да е изписан по лицата ни?”, контрира Любка Георгиева.

Недоволен от отстъплението е и бизнесът.

„Еднодневните болнични не могат да бъдат контролирани", каза още Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Бизнесът поиска да види предложения от здравното министерство, Лекарския съюз и НОИ за това как да се реши проблемът.

Следват разговорите между първо и второ четене  в парламента.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.