Това би означавало, че според Алианса в Космоса може да се води война

Космосът - ново място за военни действия. Но само формално. НАТО обмисля идеята да признае космическото пространство около Земята като приоритет за отбраната. В Брюксел темата обсъждат външните министри на страните от Алианса.  Другите проблеми - сигурността в Черно море, киберсигурността, хибридните заплахи и борбата с тероризма.

Политически и военен съюз да признае, че в Космоса би могло да се води война звучи сериозно, но смисълът на решението на външните министри е да улесни мисиите на Алианса. Т.е. в терминологията на НАТО съюзниците да дадат тежест на Космоса, каквато дават на конфликтите по земя, въздух, вода и в интернет. На срещата в Брюксел са 30 външни министри – на всички страни-членки на Алианса и на Северна Македония, която още е кандидат-съюзник. 

Около 2000 сателита около Земята брои НАТО. Около половината – собственост на страни-членки. Според Алианса мощта отвъд планетата трябва да се използва. Но от Космоса няма да се атакува. „Космосът е много важен за навигацията, комуникацията, за преноса на данни – няма да въоръжаваме Вселената, но трябва да сме сигурни, че имаме точната поддръжка за мисиите и операциите си”, коментира  Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

В международното космическо право от 52 години има така наречения „Договор за Космоса”. Под него са се подписали 100 държави – че им е забранено да разполагат оръжие на орбита около Земята, на Луната, на друго небесно тяло или на космическа станция. НАТО ще спази това, но ще използва технологиите, за да помага на други мисии. „Те са четири за момента – въздух, земя, вода, киберсигурност. Космосът да бъде петото – да използваме Космоса за наблюдение”, коментира външният ни министър Екатерина Захариева.

За съюзническия тон между Европа и Съединени щати в Брюксел се говори на най-високо ниво. Отношенията в Алианса се разклатиха в началото на ноември, когато френският президент Еманюел Макрон обяви публично, че, цитирам, НАТО е в мозъчна смърт. „Всеки опит Европа да се дистанцира от Северна Америка, не само ще раздалечи НАТО, но ще раздели и самата Европа”, допълни Йенс Столтенберг.

„Не считам, че НАТО е в мозъчна смърт, ако беше, нямаше да сме тук. Въпреки че понякога имаме различия, съюзът е единен”, каза Захариева.

Другата седмица Алиансът ще подпише договор за удължаване на живота на самолетите за ранно предупреждение АУАКС. Поддръжката на разузнавачите ще струва милиард долара.

По-рано днес България получи онлайн похвала като надежден съюзник от Официалния блог на Държавния департамент на САЩ. Щатите обявиха, че са инвестирали в нашата отбрана 340 милиона долара за 25 години, и поощриха намеренията на България вследващите 5 години разходите за отбрана да стигнат стандартите на НАТО.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.