Арт инсталации променят облика на централата

Алиансът преобразява централата си в Брюксел с арт инсталации. Сред тях са част от разрушените кули близнаци в Ню Йорк. Но и реплика на най-известният български Трабант, в който са се возили не един и двама световни политици при приемането ни в НАТО.

29 знамена по азбучен ред и звездата на НАТО – първите знаци от главната квартира, че в Алианса се говори за политика и съюзничество. Но и за причините за световни конфликти.

Парче от стоманена колона от 107-я етаж на единия от небостъргачите в Ню Йорк е пред главната квартира на НАТО. То е да напомня на съюзниците за 11 септември 2001-ва, когато те за пръв път приложиха принципа, че атаката срещу един е атака срещу всички.

България с признание като надежден съюзник в НАТО от САЩ

В НАТО единият помощник-генерален секретар отговаря специално за  артистичните експонати Всички – дарение от страни-членки.

„Изкуството свързва хората. Ние скоро ще сме 30 държави, привлича вниманието на хората, минават покрай него, четат и разбират какво наистина е общото между нас”, казва Гидримас Иглинкас, помощник-генерален секретар на НАТО по изпълнителния мениджмънт.

Българският принос - Трабантчето в задния двор. До велосипедите на служителите.

„Изкуство! Автомобил, в който генералният секретар се е возил. Той изразява свободата, а НАТО защитава свободата!”, коментира Гидримас Иглинкас

Космосът - ново място за военни действия

Реплика на трабантчето на Соломон Паси е между две хълмчета зад централата, те ще бъдат озелени и са част от общия проект на НАТО за облагородяване на двора. Ако следващата, която ще влезе, Северна Македония, реши да дари нещо голямо, то ще бъде разположено в тази част на централата.

От следващата година в щаба на Алианса в Брюксел ще има и специално място за снимки и прожекция на клипове – за да се доближава до хората, които искат да опознаят какво е НАТО и как работи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.