Тръмп може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест, заяви премиерът

„Мисля, че следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите. Убеден съм, че визовият режим ще падне. Тръмп може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест". Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след срещата си с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Борисов заяви, че според него Тръмп ще дойде в България.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА МЕЖДУ ПРЕЗИДЕНТА ТРЪМП И ПРЕМИЕРА БОРИСОВ

По думите му Вашингтон разглежда България като праволинейна държава.

„Падането на визите с Канада показа, че не създаваме проблеми”, коментира още Борисов.

„В писмения документ България е потвърдена за стратегически газов хъб”, заяви още Борисов.

„Около 15 минути отделихме за „Белене”. В момента това е 100% българска централа", заяви Борисов.

Според българския премиер има реална възможност турбината за втората българска атомна централа да бъде „Арабела“ на американския гигант „Дженерал Илектрик“, което ще дигне мощността на реакторите.

Борисов определи АЕЦ „Белене“ като разкошен проект и допусна диверсификация на доставката на ядрено гориво след 2021 г., заявявайки, че то може да бъде и произведено от „Уестингхаус“.

„За „Козлодуй” след 10 години ще има много площадки. Казах му: „Не мога да започна да правя американски реактор, а два чисто нови да ги хвърля в реката. Ще ме бият българите с камъни. Но той е бизнесмен и веднага разбра за какво става въпрос. Още тази седмица техни експерти идват, ще отидат да видят „Белене”, реакторите, „Козлодуй” ”, обясни още премиерът.

Във връзка със сигурността в Черно море, Борисов заяви, че винаги е казвал, че е за колкото се може повече учения, за да може възпиращата мощ да бъде ясна за всички.

„Черно море си е сигурно и се надявам нашите най-хубави курорти. Ако всичко му е наред на президента Тръмп, ще дойде в България. Очертаваме се не само като най-сигурна, но и като най-балансирана от всичките ни съседи. Ние веднъж не повдигнахме на Тръмп дума срещу трета държава. Ние работим вече за просперитета на България”, каза Борисов.

ВСИЧКО ЗА СТРАТЕГИЧЕСКАТА СРЕЩА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.