До края на 2018 г. близо 24 милиона лица с ХИВ/СПИН са получили лечение

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация, за да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяване.

Тази година Световният ден за борба срещу СПИН е под надслов „Промените се правят от общностите“.

В света по данни на Глобалната програма по СПИН близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН, като само през 2018 г. броят на новите случаи е 1.7 милиона. Повече от половината от всички нови инфекции са сред уязвими групи и техните партньори.

До края на 2018 г. близо  24 милиона лица, живеещи с ХИВ/СПИН, са получили лечение.

В България 97% от ХИВ-позитивните, които се следят от лекарите се подлагат на терапии и при над 90 на сто от тях вирусният товар е неоткриваем.

По повод днешния ден, в София се раздаваха информационни материали. А целта е да се насочи вниманието към предпазване от вируса и необходимостта от подкрепа към хората, живеещи със заболяването.

 

 

„Важно е да се отбележи, че ХИВ не е смъртна присъда и че лечение има. Ако една терапия е ефектина, след шестия месец може да се намали разпространението на болестта”, каза Ивана Данева.

„Все още има хора, които допускат рискове в поведението си. Такива може да направи всеки след употреба на алкохол или на пихоактивни вещества, или дори по невнимание. Не бива да бъдем съдници. Трябва да бъдем много по-толерантни и много по-добри”, коментира Петър Цинцарски от БЧК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.