Поводът за напрежението се оказа промяната в бюджета

Високо напрежение в парламента. Обиди, искане за наказания и извинение.  Такава атмосфера съпътстваше приемането на бюджета за догодина.

След тежките спорове между опозиция и управляващи  беше решено, че майчинските остават 380 лева месечно през втората година. А минималната пенсия скача на 250 лева от юли 2020 година.

Скандалът започна във вторник вечерта. А поводът за уличния език на депутатите са парите за пенсиите.

„Няма да мръдна от тая трибуна докато не подкрепите пенсия от 300 лв.”, заяви Десислав Чуколов.

„Да забраните продажбата на алкохолни напитки на независими народни представители в българския парламент”, призова депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.

А тази сутрин заради обидните епитети Спас Гърневски от ГЕРБ беше наказан с порицаниe, а депутатите си обещаха да престанат с грозния тон в залата.

„Вчера беше действително един ненормален парламентарен ден. В края на парламентарния ден се случи нещо, което не трябва да се случва – да бъде обградена трибуната. Ако някой се е почувствал засегнат от това, което съм казал, съжалявам, че се е припознал и се извинявам”, заяви Спас Гърневски.

Парламентът окончателно прие бюджета на ДОО за 2020 г.

 „Направихме всичко възможно днес да възстановим диалога, да потърсим консенсус, за да може да продължим работата по приемането на бюджета. Разбирам, че колегите са решили по всякакъв начин да пречат. Смятам, че ако извадим стенограмите, можем да намерим много поводи от всяка една страна от залата да се сърдим за това, че са ни наричали с най-различни епитети”, отвърна депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова.

 „Ние сме представителна извадка на българския народ. Има червени комунисти, има сини комунисти. Сигурно има сини боклуци, сигурно има и червени боклуци. И това е бедата ни”, заяви Павел Шопов от Атака.

„Аз съм един от обидените от Гърневски. Червен боклук. Пълзящият фашизъм влиза и в тази зала”, обяви социалистът Александър Паунов.

 „Хубавото е, че се разбрахме за едно - от тук нататък  от залата да отсъства езика на омразата, да не се  използват обидни квалификации”, заключи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Парите за майчинство остават 380 лв.

И така заседанието продължи, но споровете не спряха. Управляващи и опозиция се скараха и за парите за майките. От левицата настояха те да са 650 лв.

„За една млада майка разбира се, че има разлика дали ще взима 380 или 650 лева. Аз разбирам да имаме огромна раждаемост, да сме 11 милиона, а ние обезлюдяваме, ние изчезваме”, разкритикува социалистът Драгомир Стойнев.

Предложението беше отхвърлено. Не се приеха и исканията за прогресивното подоходно облагане и диференциран данък добавена стойност. Мотивът - това би довело до разминаване в Бюджета с близо 4.7 млрд. лева.

Минималната пенсия от 1 юли става 250 лв.

„Не, че е лошо това, което предлагат. В Министерството на финансите има много по-големи експерти, отколкото в която и да е централа партийна”, заяви министър Владислав Горанов. Констатацията му засегна социалистите.

„Недейте да говорите за експерти в централата. Имаме и от БАН, и финансисти, и доктори, професори, а те разбират повече от вашите експерти” опонира му Румен Гечев от БСП.

Той поиска Горанов да каже защо брутният вътрешен продукт на страната расте, а бюджетните приходи са същите или намаляват.  И обвини министъра в лъжа за растежа на фискалните резерви. Горанов обаче не му остана длъжен.

„Не приемам Министерство на финансите да се асоциира с думата лъжа. Днес съм аз министър, утре ще е друг. Има държавна статистика, тя се извършва и от Министерството, и от НСИ”, отвърна финансовият министър.

Заради приемането на бюджета за 2020 година депутатите ще работят извънредно.

 

Иначе, за първа година финансовата рамка за 2020г. е без бюджетен дефицит. Залага се инфлация от 2,1%, икономически растеж от 3,3% и безработица 4,1%. Минималната заплата, заложена във финансовата рамка, е 610 лева. Предвиждат се 360 млн. лева повече за увеличение на учителските заплати, както и 10% увеличение на възнагражденията в администрацията. 

"Обединени патриоти" внесоха в Народното събрание искане за отлагане с 6 месеца на Закона за социалните услуги. Целта е да се постигне достатъчно отворена дискусия за осъществяване на необходимите промени в спорните текстове. Такова е и очакването им към новия социален министър.

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.