Това записа парламентът в бюджета на ДОО

Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и през 2020 г. остава 380 лв. Това записа парламентът в бюджета на ДОО, който депутатите обсъждат на второ четене, предаде БТА.

Не бе прието предложението на БСП за 650 лв. обезщетение между първата и втората година. Именно 650 лв. е и искането на социалистите за минимална работна заплата през 2020 г.

Вдигнаха майчинските за втората година с 40 лв.

"Необходимите средства за това ще са около 75 млн.лв. допълнително, което не натоварва бюджета", обоснова се Георги Гьоков. "Как 380 лв. могат да заместят доходите от труд, които майка получава", коментира той. Освен това, подчерта депутатът, расте минималната работна заплата, демографският проблем в България е налице. "Как тогава виждате да се отглежда дете с 380 лв. като 363 лв. е границата на бедност у нас. Предложете атрактивни бонуси като по-кратък работен ден, повече детски градини", посъветва Гьоков.

Отхвърлено беше и предложението на ПГ "Воля" обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да е равно на минималната работна заплата за 2020 г.

"Бюджетът на ДОО е насочен към стимулиране на хората да се връщат по-бързо на работа и да не зависят много от социалните плащания", защити разписаните пари от правителството новият министър на труда Деница Сачева. Тя припомни, че правителството вече е обявило, че всяка година ще бъдат заделяни във фонд 70 млн. лв. за строеж на детски градини. От тях 22 млн. лв. плюс още други 10 млн. лв. допълнително ще има за покриване от държавата на такси за детски градини за социално слаби семейства. Към малките населени места ще бъдат осигурени и възможности за мобилни услуги. "Освен това в този бюджет трябва да има баланс между всички интереси, между приходи и разходи", подчерта министърът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес