Най-скъпи са месото и растителните масла

Световните цени на храните са нараснали силно през ноември, отбелязвайки големи скокове в цените на месото и растителните масла, въпреки малко по-ниските цени на зърнените култури, съобщи Агенцията за храните на ООН.

Индексът на Организацията на храните и земеделието (FAO) за цените на храните, който измерва месечните промени в потреблението на зърнени култури, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, удари 26-месечен връх през ноември, достигайки средно 177,2 пункта, което е с 2,7% повече спрямо предходния месец и с 9,5% на годишна база, предаде БГНЕС.

С колко може да поскъпне хлябът?

Организацията също така прогнозира, че производството на зърнени култури ще достигне най-силния си период с 2,714 милиарда тона за 2019 г., което е с 0,4% повече от последната прогноза.

Индексът на цените на зърнените култури е спаднал с 1,2% до 162,4 пункта при големи експортни доставки и силна конкуренция сред световните производители, определящи цените на пшеницата. Цените на ориза са паднали до шестмесечен минимум, тъй като новите нива на реколтата увеличават натиска.

Скок в цената на бензина и дизела у нас

Индексът на цените на растителното масло се е повишил с 10,4% до 150,6 пункта, като достигна най-високата си точка от май 2018 г., воден от по-стабилните цени на палмово масло, които се засилиха заради силното търсене на внос, увеличената употреба на биодизел и опасенията относно възможен недостиг на доставки.

Индексът на цените на месото регистрира най-голямото увеличение на месечна основа от май 2009 г., като се повиши с 4,6% от октомври до 190,5 пункта. Най-силно се е увеличило говеждото и овчето месо, вследствие на търсенето от Китай и наближаващите празници в края на годината.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Ще има ли поскъпване на стоки и храни заради тока?

Индексът на цените на захарта е средно 181,6 пункта, което е с 1,8% повече от октомври, водено от очакванията за по-голямо търсене. Индексът на цените на млечните продукти е средно 192,6 пункта, незначително увеличение в сравнение с октомври, след два месеца на спад.

Агенцията повиши прогнозата си за глобално производство на зърнени култури през 2019 г. с 0,4% в сравнение с нивата от 2018 г., оценявайки световната продукция на зърнени култури на 2,714 милиарда тона. Производството на пшеница сее нараснало с 4,8% до 766,4 милиона тона.

Глобалното производство на ориз е 515 милиона тона, което е с над 1,6 милиона тона по-голямо спрямо предходната прогноза, която предполагаше спад от 0,5 процента от най-високия период за 2018 г., посочва агенцията. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook