Инцидентът се случил по време на празник

Деца и учители се разминаха на косъм от голяма трагедия, след като стълбище в кърджалийско училище почти се срути под краката им. Инцидентът станал в ден, в който в учебното заведение имало тържество. Паднало е огромно количество мазилка. Заради случилото се учениците са пуснати в принудителна ваканция за два дни. 

„Разпределението на учениците ще бъде следното. Целият начален етап остава в двете сгради – Бизнес инкубатор и съществуващата сграда на училището. Прогимназиалният етап ще бъдат насочени към Строителния техникум в Кърджали. А гимназиалният етап ще бъдат в Електроника и механотехникума”, обяви директорът на училището Златко Атанасов. Организацията остава в сила до 6 януари 2020 година.

„Самото изграждане на външното стълбище трябва да започне след 20 декември, когато децата излязат във ваканция. Строежът му трябва да приключи между 6 и 10 януари”, заяви кметът на града Хасан Азис.

 

 

„Денят беше критичен за нашето училище, защото имахме евакуация в реална обстановка. Стълбищните клетки по принцип са път за евакуация и са много натоварени площи в сградата на едно училище. По време на евакуация по тях ние извеждаме стотици деца. В междучасията също са много натоварени. Може би е била щастлива случайност, че точно в този момент стълбищните клетки не са били толкова натоварени. Последиците не бяха фатални, тъй като първоначално е имало свличане на мазилка”, разказа в ефира на "Здравей, България" директорът. .

„Всички са били много изплашени. Аз се радвам, че много правилно и бързо са действали учителите и всички деца бяха своевременно изведени от сградата на училището. Ние категорично смятаме, че стълбището трябва да бъде обновено. Извършихме голям ремонт по проект, но той не касае конструкцията на тези площи, нито здравината на стоманобетона. Тази сграда е на повече от 50 години. Затова ще настояваме за цялостно обследване на ситуацията, изграждане на ново стълбищно пространство. Кризисният щаб днес ще реши как да бъдат позиционирани учениците, за да няма прекъсване на нормалния учебен процес”, обясни още директорът.

Пропука се стълбище на училище, евакуираха децата

„Ремонтите наистина са направени. Те обаче касаят външната фасада, вътрешен ремонт, мазилки, оборудване и т.н., но не и конструктивни елементи като стълбището”, коментира кметът на Кърджали Хасан Азис.

„Имахме среща с кризисния щаб, който сформирахме. На първо място трябва да се обезопасят стълбищните клетки. На второ – вече сме възложили проектирането на външна метална стълба по предписание на Противопожарната охрана. До 10 януари трябва да имаме изградена стълбищна клетка от външната страна на фасадата и веднага да започнем. Първо ще премахнем стълбищните рамена, които са компрометирани. Външните метални стълбища ще бъдат използвани само в извънредни случаи”, разясни Азис.

Той съобщи, че ще бъдат направени проверки на стълбищата във всички училища в областта. Кметът е издал и заповед празнични мероприятия да не се извършват на подобни конструкции.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.