Водата ще се разпределя към детски градини, училища, болници и институции

Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" е отпуснала 26 000 десетлитрови бутилки минерална вода на Перник, съобщи общинският пресцентър. Първите ТИР-ове с вода вече са пристигнали в града. Водата ще се разпределя към детски градини, училища, болници и институции. Общинската управа ще направи организация за раздаването на част от водата и на нуждаещи се граждани.

Затягат водния режим в Перник

Преди две седмици кметът на общината Станислав Владимиров е изпратил писмо до агенцията с молба за помощ, осигуряваща нормалното функциониране на училища, детски градини и социални институции.

Междувременно стана ясно, че не са  са констатирани отклонения в качеството на водата в Община Перник. Взети са 39 проби /36 от пунктове в Перник и села, и 3 проби от водопроводната мрежа на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ за периода между 2 и 6 декември, съобщава РЗИ. Резултатите отговарят на изискванията на Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Във връзка с аварийни ситуации във водопроводната мрежа се организира вземането на 11 проби вода, след отстраняване на авариите с цел недопускане консумация на съмнителна, или негодна вода от населението.

За периода са извършени 44 проверки на обекти с обществено предназначение, при работата на които се определя висок риск за здравето на хората - козметични, фризьорски салони, детски и учебни заведения. Не са констатирани нарушения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.