При обиск са открити 23 такива медицински изделия

Полиция и прокуратура влязоха в болницата в Хасково заради съмнения за фиктивни операции и източване на здравната каса. И в този случай се подозират  злоупотреби с поставяне на стентове на сърцето. В последните месеци по NOVA ви показахме серия разследвания за такъв тип измами.

Разследването е по сигнал на ДАНС. В отделението са открити складирани 23 стента, за които се предполага , че е трябвало да бъдат поставени на пациенти, но реално не са.

Ръководството на болницата е назначило паралелна вътрешна проверка. А лекарите тук обясняват, че става въпрос за годни за употреба стентове, които стоят като резерва, за да спасят нечий живот. Цената, която Здравната каса плаща по клиничната пътека за поставяне на стент е между 3 000 и 5 000 лева.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Кардиолог поставя стентове на здрави сърца, получава заплата от 57 000 лв.

Разследващите влизат в инвазивната кардиология на хасковската болница в сряда вечерта. Там откриват консумативите, за които се твърди, че е трябвало да бъдат поставени на пациенти, за които здравната каса е платила клиничните пътеки.

“Открити са 23 алуминиеви стента със съответни номера. Тепърва ще установяваме дали са били предназначени и изписани на някой, за кого, на кого и други подробности. До момента нямаме имена нито на лекари, нито на пациенти”, заяви прокурор Христина Жисова.

От ръководството на болницата  определят случая като опит за уронване на престижа. Имат съмнение, че сигналът е от вътрешен човек.

„Ние си имаме назначена вътрешна проверка в болницата, която трябва да установи това нещо вярно ли е или не е вярно”, заяви директорът на МБАЛ - Хасково д-р Георги Гелов.

 

 

В отделението по инвазивна кардиология в Хасково на година се лекуват около 1 000 пациенти. Лекарите твърдят, че откритите стентове са такива, които по някаква причина не са използвани за пациентите, на които са изписани. Но са годни и остават като резерва за спасяване на живота на други нуждаещи се.

„Тези стентове са най-често, казвам най-често, оставени след опита, който не е преминал при първия стент. Той е рестирилизиран и се поставя при хора, които имат нужда от повече стентове, определени от здравната каса на година. Здравната каса е определила 4 стента на година”, обясни д-р Георги Стамболийски от Инвазивна кардиология.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Нов скандал за поставяне на стентове на здрави хора

Дали има злоупотреби тук, разследването тепърва ще установи. Други болници в страната обаче също бяха уличени във фиктивни операции и дори поставяне на стентове на здрави пациенти, за да се усвоят пари по пътеките. Такива бяха случаите в Пазарджик и Пловдив.

По случая с болницата в Хасково от Здравната каса ще предоставят цялата документация на разследващите, а въпросите по същество ще коментират след приключване на проверката. Срокът за приключване на разследването е 2 месеца. Ако бъде установено престъпление, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 8 години.

Репортер: Димитър Иванов