В Италия се води разследване за задържани вагони с отпадъци

Полицията в Италия арестува 815 тона боклуци, за които твърди, че са били предназначени за България. Незаконният товар бил открит във влак на гара до Милано. В балите с отпадъци имало материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак и смесени боклуци.

Българските власти не потвърждават информацията, че отпадъците са били с крайна дестинация България. От Министерството на околната среда и водите нямали информация по случая.  Нямало и заявление за превоз на подобен вид отпадъци от Италия.  Във връзка със случая министър Нено Димов изпратил писма до отговорните институции да поддържат строг контрол върху вноса на отпадъци.

Снимка: МВР

"Не е получавано искане за ратификация за внос на какъвто и да е отпадък. По данните, които успяха да видят и медиите, може да се счита, че този отпадък е смесен. Към този момент нямаме информация от италианските власти. Това, което мога да кажа, е, че предстои среща с Министерство на вътрешните работи, за да имаме контрол над вноса на отпадъци", заяви министър Димов по време на брифинг.

Хванаха 815 тона пластмасов боклук от Италия за България

“В Италия се води разследване за задържани в Милано вагони с отпадъци, за които в някои медии се твърди, че са предназначени за България. Има изрична забрана на прокурора, водещ разследването в Италия, за подаване на повече информация”, заяви министър Младен Маринов.

„На този етап италианските власти не могат да кажат кой е крайният получател на отпадъците. Това е информацията, получена по официалния канал за международно полицейско сътрудничество, оставаме в постоянен контакт с колегите за оказване на съдействие при необходимост”, съобщи той. 

 

 

“Генералното консулство в Милано изпрати запитване до прокуратурата на Милано с водещ прокурор Франческо де Томази. Kъм момента тече обстойно разследване по случая. Tепърва ще се установява източникът и крайният получател на товара”, това заяви генералният консул на България в Милано Таня Димитрова.