Сагата с мръсния въздух продължава

Откритият мол на квартал „Христо Ботев” - така местните наричат площада в махалата в София. От битак през лятото, мястото се превръща в гара разпределителна за материали за отопление през зимата. В зависимост от качеството на материала, една каруца излиза между 20 и 30 лева. А в случай, че клиент купи цяла каруца, получава бонус подпалки.

На 7 октомври беше приета Наредбата за изискванията и контрола върху дървесината. Тази, която се използва за битово отопление, трябва да отговаря на следните изисквания: да е суха и да не е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила. Според наредбата обаче контрол се налага не на продавачите, а на крайният потребител. Така всякакви части от стари мебели се продават свободно, и то не само на улицата.

Губим близо 2 години от живота си заради мръсен въздух

Черчеветата рядко се купуват като материал, защото цената им е доста по ниска от кубик дърва, позволени за горене. Стандартните дърва вървят по 95 – 100 лева за кубик, а някогашните прозорци – по около 60. Още по-евтини са те във „Факултета”, където почти на всеки ъгъл може да се купи материал за горене.

За да се елиминира продажбата и покупката на вредна за горене дървесина, Столичната община поиска замърсяването на въздуха от битово отопление официално да се превърне в престъпление.

Еврокомисията: Въздухът в София е опасен за здравето (СНИМКИ)

Според експерти първата крачка към решаването на проблема е информацията за това какво, кога и колко дишаме. Тази информация у нас се събира от Изпълнителната агенция по околна среда, която от своя страна предава информацията на европейския си колега. Тя се дава като среднодневна норма. Все още няма данни за това по кое време на денонищието е пикът на замърсяването.

Още по темата гледайте във видеото.