Какво съветват експертите?

Можем ли с нови уреди да спестим от сметката за ток? Семейство с две малки деца сподели как ще се справи с бюджет под 200 лева за декември. 

Красимир Тасков се нанася със семейството си в ново жилище. Избира да се отоплява на климатик. Според експертите това е най-изгодното решение. 

„Важно е да се избере един модерен климатик, който успява с мощност под 1 киловат да отоплява едно нормално голямо помещение. Въпросът е, че при покупка на този уред, трябва да се отделят между 800 и 1200 лева, но със сигурност един модерен климатик, който е инверторен, успява да спести около 40-45% от сметката”, заяви експертът Йордан Вакъвчиев.

А ето и какво прави Красимир, за да спести повече пари. „Ставам сутрин и преди да тръгна на работа намалям температурата. Например, ако за мен е нормално в стаята да е около 22 градуса, аз намалявам климатика до 17-16 градуса. Ако изключим уреда и навън е -15 градуса, стаята ще изстине и после трудно ще се стопли”, каза Красимир.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Има ли надписване на сметките за ток?

„Най-честата грешка, която допускат потребителите е да се приберат вкъщи на студено, да го пуснат на 28 градуса, с цел да го стопли бързо и тогава климатикът работи на максимална мощност, което не му позволява да мине в режим, който само да поддържа температурата. Верният ход е да настроим климатика на по-ниска температура и през целия отоплителен сезон уредът да не се изключва”, каза още Вакъвчиев.

Същото се отнася и за конвекторните печки, които обаче харчат повече ток.

„При конвектора има друг плюс. Дори навън да е -20 градуса, той няма да спре, както климатика. Малко по-скъпо е като отопление, но е по-комфортно. Също така е и тих”, поясни Красимир Тасков.

„Една конвекторна печка, която успява прецизно да следи температурата в стаята, става икономична, когато успее да достигне желаните от нас градуси. Тя се изключва и когато изстине помещението, се включва пак”, обясни Вакъвчиев.

Как да намалим разходите за ток и парно?

И по дневната, и по нощната тарифа, най-много пари се спестяват, когато използваме нови уреди.

„Модерните съдомиялни машини спестяват много вода, тъй като с някъде около между 10 и 15 литра те измиват 40 съда. Ако ги мием на ръка, ще изхабим около 5-6 пъти повече вода”, каза още Вакъвчиев.

В дома на Красимир повечето уреди са нови. А той ги употребява, както съветват експертите. Пресмята, че за 70-те квадрата дом, с надеждна изолация, няма да плати повече от 200 лева за ток, за декември. И че няма да се налага да посяга към камината, завещана от предишните собственици.

Репортер: Антон Чавдаров