Терминът е обиден към прокуратурата, изтъкна Гешев

Министерският съвет поиска от Конституционния съд тълкуване на Основния закон във връзка с идеята за въвеждането на фигурата на "независимия прокурор", който да разследва главния, предаде БНР.

В питането правителството се позовава на "общоприетия правен принцип, че "никой не може да съди себе си", който е елемент на правовата държава" и иска от конституционните съдии да кажат дали правомощието на главния прокурор да осъществява "методическо ръководство" върху всички прокурори възпрепятства неговите подчинени да го разследват.

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност

Отговор на питането може да се чака до няколко месеца, казаха пред БНР конституционалисти.

Малко след като в тържествена обстановка Иван Гешев положи клетва, пред медиите той и предшественикът му коментираха президенските консултации за промени в Конституцията в частта "прокуратура". Новият Обвинител номер едно нарече въпроса политически и реагира срещу разговори по принцип, без да е идентифициран реален проблем.

Във връзка с очакваните становища Иван Гешев коментира, че те могат да са  препоръчителни, докато не се впишат в българските законодателни рамки. "Всички прокурори са независими, както и всички магистрати. Базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Този термин - "независим прокурор" - е обиден към прокуратурата", изтъкна Гешев.

"Ако консултациите и въобще целият дебат е насочен да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение", каза на свой ред досегашният главен прокурор Сотир Цацаров.