Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Пет компании са в кратката листа за строежа на АЕЦ „Белене”, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Това означава, че с тях страната ни ще започне преговори за атомната централа. Кандидатите са руската "Росатом", китайската CNNC, южнокорейската хидро и атомна корпорация "Фраматом", френската и американска "Дженерал Електрик".

Очаква се до началото на май 2020 г. страната ни да получи и първите оферти. Две от компаниите вече са заявили ангажименти, които да изпълнят. "Фраматом" искат да доставят системите за сигурност и съответно да финансират този дял от своето участие. "Дженерал Електрик" желаят да участват с производство на турбини и друго оборудване.

Какво ще се случи с проекта АЕЦ „Белене”?

Позицията на управляващите – държавата да притежава блокираща квота в проекта. Властта ще се бори за 30 – 34 - процентен дял в АЕЦ „Белене”. Целта е държавата да взима решения по всички важни за проекта въпроси.

„Основният ни аргумент да се спрем на тези пет компании са техният опит в изграждането на атомни електроцентрали. На второ място това е тяхната финансова стабилност и високият кредитен рейтинг, който имат. Безспорно това са компании, които са сред световните лидери в областта на ядрената енергетика”, заяви Теменужка Петкова.