Причината - господстващото положение на пазара за реклама

Органът за наблюдение на конкуренцията във Франция глоби Google със 150 милиона евро (167 милиона долара) за злоупотреба с господстващото си положение на пазара за реклама, свързана с търсене в мрежата, съобщи БТА

В първото по рода си санкциониране на американския гигант органът също така нареди на Google да „изясни правилата за работа на своята рекламна платформа Google Ads и процедурите за спиране на акаунтите“ на определени рекламодатели.

Google на 21 години: Интересни факти (СНИМКИ)

Този ход е третото най-голямо наказание, което някога е било присъждано за злоупотреба с цел надмощие на пазара, каза на пресконференция неговият шеф Изабел де Силва.

Google заема „изключително господстващо положение“ в рекламата, базирана на търсене, с пазарен дял между 90 и 100 процента, каза тя, и „когато има голяма власт, има също и големи отговорности“.

Тя каза, че властите нямат спор с Google за установяване на правила за достъп до рекламните услуги, базирани на търсене, но "тези правила трябва да са ясни". На Google не може да бъде позволено да прилага правила по "неправилен начин".

Google спечели ключово дело за "правото да бъдеш забравен"

Несигурността относно рамката на правилата за рекламодателите "може да е обезкуражила развитието на иновативни сайтове", заяви органът по конкуренцията.

Google има два месеца да представи подробно предложение за мерки и процедури, които възнамерява да приложи, за да приведе практиките си в съответствие.

Google плаща 945 млн. евро за прекратяване на данъчен спор във Франция