Той е факт след серия от протести на жители на града и близки на загиналите в инцидента

След поредица от протести - жителите на Своге вече имат нов пешеходен мост. за опасния участък от пътя софия-мездра се заговори миналата година, когато автобус с пътници се преобърна и отне живота на 20 души.

Трагедията с автобуса на 25 -ти август миналата година изкара на светло редица проблеми  - липса на здрави мантинели, тротоари и пешеходни мостове. Поетапно в участъка беше сменен асфалтът и монтирана напълно нова предпазна ограда. 14 месеца след инцидента вече има и пасарелка.

Изграждането на пешеходния мост отнема 4-ри месеца, а за него за похарчени близо 80 хиляди лева.

Лилия е един от протестиращите жители на Своге, борещи се за ремонт на пътя.

Паметна плоча за жертвите на автобусната катастрофа край Своге (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Всеки път, тъй като наблизо има магазин, изпращах детето за хляб за други продукти с много голям страх. Лично аз, когато съм минавала тука бус ме е удрял с огледалото си по рамото - беше ми изкарано рамото дълго време”, разказва тя.

Преди новото съоръжение тук напълно е липсвал тротоар, а пешеходците са били принудени да вървят директно по шосето. Къщата на Елена е на метри от доскоро опасната зона, която жената е пресичала ежедневно.

„Като мине тир направо те духа като минаваш през моста. Със страх минавахме”, казва Елена Николова

От общината признават, че има и други подобни опасни участъци край пътя и в съседните на Своге села. За тях също ще се търси решение.

„Виждате какво е движението в момента, отбиха движението от пътя Ботевград - Мездра, в момента има колони по няколко от тирове, които непрекъснато вървят в тази посока. Така ще бъде през следващите няколко години”, обяснява Валентин Михайлов