Темата коментира Христиан Даскалов от Национален студентски дом

Коледната ваканция за учениците тази година ще бъде най-дългата от 5 години насам - цели 16 дни.

"Учениците в големите градове отиват в моловете и там харчат парите си. Социализацията е най-важното нещо. Има много евтини комплекти, свързани с това децата да се обучават чрез виртуална реалност. Чрез тях те ще могат да се докоснат до много кътчета на Земята. Едно дете пък може да се вдъхнови от конструкторските комплекти". Това коментира в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" директорът на Национален студентски дом Христиан Даскалов.

Той обясни, че технологиите предпоставят към отчуждаване и това не е благоприятно за развитието на едно дете.

МОН с предложение за ваканциите на учениците догодина

"Социализацията може да бъде в семейството или в други общности, но е важно да я има, защото технологиите предпоставят към осамотяване. Ти си сам с таблета и се отчуждаваш, въпреки виртуалната интеракция. Това довежда до отчуждаване", каза Даскалов.

По думите му положението с функционалната грамотност в страната е проблем не само за родителите, но и за децата.

"Функционалната ни грамотност е проблем на дълбоко ниво, тъй като се фокусираме върху наизустяване на факти и обстоятелства. Имаме прекрасни резултати, но да интерпретираш тези факти и обстоятелства е трудно", заяви директорът на Национален студентски дом.

Според него въвеждането на онлайн базирана система е мащабен проект на Министерството и ще допринесе за развитието на учителската професия.

"Предвижда се въвеждането на онлайн базирана система, в която близо 30 000 учители ще създават интерактивно и динамично съдържание, насочено към индивидуалните особености на всеки ученик. По този начин се адресира функционалната неграмотност, защото е адаптивно спрямо неговите нужди и потребности", добави Даскалов.