Мартин разработва различни прототипи в гаража си

Шуменец създаде електрически кабриолет в гаража си. Изобретателят обаче не се ограничава до конструкцията, а разработва и собствен двигател за задвижване. Убеден е, че електрическите автомобили са напълно постижимо начинание, дори и в България.

Мартин Найденов е дизайнер. Създавал е различни продукти – от бойлери до мебели. Преди 20 години интересът му го отвежда към електрическите автомобили.

„Тогава не беше толкова интересно да се говори за електромобили, но при един достатъчно добър анализ и при виждането на това, което ни заобикаля и опасността от замърсяване и прочее доведе до тази мисъл за електромобил”, каза Мартин Найденов.

Българин изобрети електрически трабант (ВИДЕО)

Оттогава Мартин разработва различни прототипи – както на електрически автомобили, така и на велосипеди и части за самолет. За себе си той оставя проекта за електрически кабриолет.

„Този автомобил се прави във времето, в което не се занимавам с други проекти. Работя върху него от 12 години. Междувременно бяха проектирани други автомобили, които са си по поръчка”, споделя Найденов.

Репортер: Деян Герговски