Жители на града организираха шествие с жълти жилетки

Протест и молебен за вода в Перник. Жители на града се събраха на мирно шествие с искане проблемът с водната криза да бъде решен час по-скоро и виновните да бъдат наказани. Властите започнаха спешна реконструкция на пречиствателната станция в града, а кметът поиска подмяна на цялата ВиК мрежа в Перник.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ТУК

Властта, опозицията и перничани се събраха днес в Перник, а темата беше липсата на вода в града. По обяд граждани излязоха в центъра с искане виновните за кризата да понесат вината си. 

„Искаме вода. Търпението свърши”, скандираха протестиращите.

Замърсена ли е водата в кв. „Проучване” в Перник?

„Хората искат виновниците да понесат отговорност. Администрациите работят на скорост, с повишено внимание, когато общественият натиск е силно изразен”, заяви Камелия Радева, организатор на протеста.

Последва и молебен пред храм „Свети Иван Рилски”.

Министърът на икономиката Емил Караниколов успокои хората, че в ход вече е аварийният план за Перник. Веднага започва и ремонтът на пречиствателната станция.

„Целта ни е по този начин да пречистваме по-добре водата. Правим всичко възможно, почистили сме вече няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към язовир „Студена””, заяви Караниколов.

Удължават бедственото положение в Перник

С финансиране от държавата ще бъде изграден нов Клон 2, по който имаше множество аварии. В ход е процедурата за подмяната 70 км водопроводна мрежа в града.

„ Тези ремонтни дейности са извън водния проект на града. По първоначални данни говорим за около 20 милиона лева”, заяви Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие.

 

В Перник пристигна и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Знаем, че започна разследване на прокуратурата и поех пред тях ангажимент и ще поискам още днес среща с Иван Гешев, за да разбера и да ги информирам и тях докъде е стигнало това разследване”, заяви Корнелия Нинова.

А кметът на града Станислав Владимиров обяви през Facebook, че иска чисто нов водопровод и премиерът Борисов го подкрепя.

Власт и опозиция се обединиха около мнението, че виновните за кризата трябва да бъдат наказани.

Нинова се среща с главния прокурор заради кризата в Перник