Във Враца откриха един от тях

До две години за децата в риск ще има повече от 100 нови центъра за настаняване от семеен тип. В понеделник във Враца откриха един от тях. В дома ще бъдат настанени 12 непълнолетни деца, които нямат подкрепата на семейството си и близки роднини.

„Тези центрове са част от така дългата реформа, която България направи през последните 10 години със затварянето на всички домове за деца в България”, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Отварят нов център за деца със специални потребности в Бургас

Хората от квартала в началото гледали с недоверие на идеята за построяване на дома на това място. „Смятаха, че в центъра ще живеят едни не много добри деца”, каза кметът на града Калин Каменов.

НЕДОСТИГ: Липсват учители за деца със специални потребности

13 месеца по-късно обаче променили мнението си.  „Аз съм била учителка 27 години и ми е много приятно, че ще има много деца”, споделя живеещата в района Цветана Трифонова.

„Всъщност те ще бъдат тяхното разширено семейство. Те ще бъдат хората, които ще живеят с тях и е много важно тези деца да не бъдат изолирани”, каза още Каменов.

Децата ще бъдат настанени в дома през месец юни и ще могат да останат в него 2 години- времето, в което ще се търси начин за връщане на децата в семейната им среда.