В него ще работят подбрани специалисти

90 деца и младежи със специални потребности от началото на декември ще получават специализирана помощ в новоизградения и модерно оборудван дневен център в Бургас. Центърът е създаден от общината и е един от петте обекта по оперативната програма  „Региони в растеж” в града, а в него ще работят подбрани специалисти.

До преди няколко години сградата на  Дневния център беше изоставена, рушаща се постройка. С решение на Общинския съвет тя беше предоставена на нуждите на бургаските деца и младежи с увреждания. След няколко години обновяване и оборудване от 1 декември центърът ще заработи.

Расте броят на децата със специални потребности в училище

„Майките от много години желаят центърът да бъде отворен и активно ни подпомагаха в целия период на неговото изграждане, на неговото оборудване и на неговото обзавеждане. В центъра дневна грижа могат да получат близо 30 деца, а 60 могат да ползват  почасово рехабилитационни услуги, работа с психолог и логопед”, заяви за NOVA зам.-кметът на  Община Бургас Йорданка Ананиева.

 „Имаме сензорна стая. Много сме горди с нея и че успяхме да я оборудваме по най-професионалния начин, с всички необходими кътове за релакс, за изваждане на емоционалното състояние.Ще се ползва от всички деца и младежи - групово или индивидуално. Имаме оборудван медицински кабинет, защото целевата група е такава”, каза Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности,здравеопазване и спорт”.

"Темата на NOVA": Училище с бариери

Има и специален рехабилитационния център, който ще бъде от полза на Тодор, който е с диагноза детска церебрална парализа.

„Много добре се чувствам. Рехабилитацията е на ниво. Намерих приятели”, сподели Тодор  Кацаров.

В центъра има и кабинет по трудотерапи.  В момента там изработват коледна украса. Според специалистите тези занимания помагат на младежите да разкрият потенциала си.

Доволни са и майките на децата, които  вече се познават в процеса на оборудването на центъра. Те също се включват в изработката на коледната украса,като имат възможност да наблюдават отблизо работата на децата си със специалистите.

От общината уточняват, че няма ограничение на продължителността за ползването на социалните услуги от децата и младежите в нужда.

„Докато е необходимо може да ползват тази услуга, включително и като са навършили 18- годишна възраст. Защото при тях изостаналото развитие на практика не определя същите възрастови групи, както при хората, които са с нормално развитие.Повечето хора, които аз познавам и за които се грижим  в нашите социални домове са от 26 до 30 години,които обаче са със психиката на дете”, заяви зам.-кметът на Община Бургас Лорис Мануелян.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.