Размерът й се увеличава с 50 лева в сравнение с миналата година

От днес минималната работна заплата вече е 610 лв. Размерът й се повиши с 50 лева. Линията на бедност става 363 лв, а от средата на годината трябва да скочи и минималната пенсия, която ще бъде 250лв.

Увеличение на заплатите ще има за служителите в бюджетния сектор. Между 17 и 18% ще нараснат възнагражденията на учителите.  Така те ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата.

От днес се повишават цените на водата в почти цялата страна като най-висок е скокът в Кърджали,  където увеличението е почти 10%. А гражданите в Шумен ще продължат да плащат най-високата цена за вода.

2020 започва и с по-високи данъци в страната. В София, Пловдив, Варна и Бургас се покачват различни налози – от тези за автомобили, до туристически такси и данъка при придобиване на имущество.

Правителството утвърди минимална заплата от 610 лева

Петя Цветкова започва да преподава на 28 години. Тогава заплатата ѝ едва стига 500 лв. Сега очаква новото увеличение с надежда, че няма да е последно, защото въпреки по-високото възнаграждение, семейният бюджет все още има пробойни. „Опитваме да имаме добра семейна политика на бюджета, но изпитваме трудности”, казва тя.

Въпреки че сега децата не са в класната стая, Петя има задачи и за ваканцията. Защото освен че трябва да преподават, учителите също трябва да продължават да се учат. „Като цяло животът е поскъпнал и все още изпитваме трудности. Аз като млад педагог предвиждам свое бъдещо развитие като учител и това води до необходимост от средства, допълнителни обучения и квалификация, от които имаме нужда”, коментира тя.

Всички служители, които получават пари от бюджета, ще получат увеличение на заплатите от тази година, при някои обаче процентът ще е по-нисък.

 

 

„2020 е година на големи очаквания. За бюджетните държавни служители има вдигане на заплатите включително на учителите, които ще получат и повече от 10%, но има такива, които ще получат и по-малко от 10% и с очакваната инфлация за следващата година за тези, които ще получат по-малко увеличение, няма да има голямо значение върху техния реален доход”, посочва икономистът Румен Гълъбинов.

Тази година най-ниските пенсии също ще скочат. Те ще станат 250 лв. или със 113 лв. по-малко от прага на бедност в страната.

Бизнесът очаква увеличение на заплатите с 8 на сто. Според работодателите заплатите ще растат, ако има по-висока производителност на служителите.

„Това, което ни трябва освен стабилност е ние да се движим по-ускорено, по-бързо да догонваме. Освен това се очаква и увеличение на цените, продиктувани от увеличение на транспортните услуги”, каза още Румен Гълъбинов.

През 2020 няма да се променят осигурителните ни вноски, както и обезщетението за безработица и майчинските. Таванът на пенсиите остава 1200 лева.

БЮДЖЕТ 2020: Какво вълнува в парите за догодина?