Той заяви, че се подготвя нов график на водния режим

Цената на водата в Перник няма да се увеличава, заяви в Перник министърът на икономиката Емил Караниколов днес. По думите му утре местното "В и К" ще излезе със становище, че няма да подпише нарастването на цената на водата в Перник. Не може в кризисно положение, при което не се подава вода, тя да е по-скъпа, категоричен е Караниколов. Той допълни също, че се подготвя нов график на водния режим, който до края на деня ще бъде предоставен от "В и К" - Перник.

Притокът в язовир "Студена" е увеличен с 20л/сек. в резултат на снеготопенето и предприетите мерки, съобщи още министърът.По думите му наличният обем на водоема се запазва 2,6 млн. куб.м. Имахме няколко проекта, с които искахме или да почистим земна маса, или да я трамбоваме, но към момента експертите от "В и К" ни предупреждават, че при такива действия ще направим замътяване, коментира Караниколов. Той съобщи също, че е взето решение на десет локации по река Струма към Перник да се направят сондажи. Те ще се използват в случай на необходимост за доставка на вода.

Спряно е водоподаването на три улици в Перник заради влошено качество

Вероятно утре, или вдруги ден, ще се направи анализ за 48 часа на водосбора от пещерни извори. "Ще проследим за колко време ще се възстанови водата, която ще изтеглим от изворите. Ако е толкова бързо, колкото очакваме,ще можем да предприемем по-мащабни действия", посочи Караниколов. Още на 31 декември са пристигнали обещаните от правителството пари в община Перник и сега кметският екип прави възлаганията на обектите, допълни министърът.

Караниколов добави, че ще се следи стриктно проблемът с водата в пернишкия квартал "Църква".