Как е работила първата родна пералня?

Техниката играе голяма част в живота на хората и нейната история заслужава да бъде събрана в книга. От нея всички ще могат да научат много неща. Всяка джаджа и всяко ново технологично постижение успокоява дадена тревога на човек, разказа колекционерът на стара техника Антон Оруш в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Той е събрал своите познания в „Голяма книга за българската техника”, която описва българските постижения в света на техниката.

Изобретения, за които са казвали, че нямат бъдеще (ВИДЕО)

„Идеята ми бе най-сетне да се напише една технологична история на България, която да бъде събрана в книга, а не да е в електронен формат или сайт”, разказва Антон.

„С подобренията в телекомуникациите става възможно да бъдат свършени много повече неща за значително по-малко време”, допълва той.

Най-старата техника, за която книгата разказва, са телефони от началото на 20-те години, самолет произведен през 1926г. и ютия, работеща с въглища, произведена по същото време.

ЗАВРЪЩАНЕ В МИНАЛОТО: Търсачът на български технологични антики (ВИДЕО)

Първият български електромобил е създаден през 1967г. Има два варианта – лек и товарен. За съжаление той не е запазен до наши дни. В книгата присъства негова снимка от панаира в Пловдив.

Пералнята също е едно от старите технически достижения в България. Тя представлявала едно казанче с двигател, въртящ перка. Сапунената вода се завихря и така отмива мръсотията от дрехите. Сушенето на дрехите се извършвало посредством два валяка с въртяща дръжка.

Още от разговора гледайте във видеото.