Вижте какво каза евродепутатът Ева Майдел за "Събуди се"

Интернет дава много възможности, но често ни прави уязвими. Поредният шокираш пример - Бразилия глоби Facebook с 1,6 милиона долара заради споделяне на потребителски данни. Как личната ни информация да не стане публично достояние и какви опасности крият социалните мрежи - от Страсбург говори евродепутатът Ева Майдел.

Ева Майдел: Гражданите искат функционираща Европа, а не Европа вглъбена в кризи

„Не вярвам, че когато Зукърбърг е създавал тази платформа, е смятал, че тя ще се разрасне до такава голяма степен, че да влияе на политически, икономически, етнически, дори военни казуси и конфликти и че може да разпалва определени теми благодарение на възможността, която предлага за връзка с милиони, милиарди граждани из целия свят. За компаниите допреди няколко години всичко това беше бизнес, беше свързано с реклами, от известен период от време обаче вече е и поемане на отговорност. Компании като Facebook трябва вече да поемат своята отговорност в тези процеси, защото това вече не са платформи, с които споделяме само хубави моменти и снимки с приятели”, каза тя.

Ева Майдел: ЕС може и трябва да стане технологична супер сила

Последната статистика на Евростат показа, че българите дават много пари за интернет, за телефони, за пощенски услуги, а в същото време всеки четвърти българин няма достъп до интернет. „Определено наблюдаваме тази разлика, но смятам, че тя е по-важна за малките и средни предприятия. Какво имам предвид - в момента не всички предприятия се възползват достатъчно добре от възможностите, които интернет технологиите предлагат. Това, което бихме искали да подобрим, е именно тези предприятия да станат по-конкурентоспособни. Когато имат достъп до средства, така и до експертиза, за да подобрят своите процеси. Това би подпомогнало и тази пропаст, която наблюдаваме, да стане по-малка”, коментира още Ева Майдел.

Целия разговор гледайте във видеото.