Лидерът на БСП поиска разговор с Иван Гешев заради кризата с водата в Перник

Главният прокурор Иван Гешев отмени среща с лидера на БСП за водната криза в Перник. Причината -  Корнелия Нинова е организирала пресконференция в Перник след среща с обвинител номер едно.

Гешев отмени срещата си с лидера на БСП, но това не промени плановете на Корнелия Нинова да отиде в Перник. Там стана ясно, че е изпратила писмено въпросите си към главния прокурор. 

„Има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник , ако има такива, срещу кои длъжностни лица са те и води ли се разследване по договора за ремонта на стената на яз. „Студена” на стойност 32 млн”, коментира Нинова.

От държавното обвинение обясниха, че прокуратурата няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политически субект.

„Този въпрос е преди всичко политически. Да се вземе решение за промяна на законодателство. Ние искаме обективно преследване, доказателства и съд за виновните лица”, допълни лидерът на БСП.

Водният режим в Перник става още по-строг

На срещата Нинова щяла да постави още един въпрос на Гешев - за вноса, преработката и изгарянето на боклуци в България.

„Имаме официалната информация от министъра, че за 5 години са внесени 734 хил. тона отпадъци от трети страни, Африка, Азия и други”, посочи още Нинова.

На пресконференцията в Перник не присъства кметът на града. Според Нинова няма напрежение между нея и него.

„Не съм уведомен от нея, че тя ще дойде днес в Перник . Не знам по каква тема е дошла. Аз съм категоричен, че няма да позволя да се политизира тази тема, защото имаше опити от различни политици от различни политически сили - да извадят политически дивидент, което е меко казано грозно”, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Протестите в Перник продължават като най-активни са жителите на квартал „Църква”.

„Разбрахме се да направим автошествие, след като приключи, те ни блокираха в кв „Църква” като заложници. Аз трябваше да се помоля да пускат хората, за да си отидат по домовете. Нарочно не поискахме разрешение за протеста, защото се извършва репресия”, каза Владислав Стоилов.

От полицията в Перник обясниха, че протестиращите не са имали разрешение за шествие. По този повод провели и работна среща с кмета.

За 11-ти януари се планира ново автошествие, за което ще бъде взето разрешение от общината.