Огнената стихия отне живота на 18 души и половин милион животни

Австралия преживя едни от най-тежките си дни заради опустошителните горски пожари, които обхванаха страната. Стихията отне живота на 18 души и на половин милион животни.

Австралийските власти отделят 1,4 млрд. долара за възстановяване след пожарите (ВИДЕО)

В ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” експертът по управление на околната среда Боян Рашев коментира какви са основните причини за трагедията в Австралия.

„В Австралия всяка година има пожари. Тази година обаче те излязоха извън всякакви норми. Една от водещите причини за трагедията е, че 95 % от пожарите там са нарочно или инцидентно запалени. Освен това в Австралия се правят контролирани пожари, които се палят умишлено. Такива обаче се правят все по-рядко, което е лошо. Промяната в климата също е от значение”, каза Боян Рашев. По думите му страната ни не е естествено защитена от пожари. „Нямаме чак толкова сериозни огнени стихии, защото хората в Изпълнителната агенция по горите си вършат работата”, поясни Рашев. 

МВнР: Няма данни за засегнати и застрашени българи при пожарите в Австралия (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Заради бедствието в Австралия страда най-урбанизираната част на континента. Важно е какво трябва да се направи при следващо голямо бедствие. Това, което се случва в Австралия е един голям урок за цялата планета. Трябва да има качествено управление на природния ресурс, превенция срещу пожари”, смята Владимир Иванов от WWF – България.

Целия разговор гледайте във видеото

Евакуираха над 1000 души от австралийски град, попаднали в огнен капан