На днешния ден във всички храмове се отслужват празнични литургии

Православните християни отбелязаха Богоявление с тържества и ритуали в цялата страна. На днешния ден във всички храмове се отслужват празнични литургии, прави се водосвет на бойните знамена, а след това се провежда и ритуалът по спасяване на богоявленския кръст. По традиция бяха осветени и бойните знамена на българската армия.

СНИМКИ ОТ РИТУАЛА НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА В СТРАНАТА ВИЖТЕ ТУК

На водосвета в София присъства президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Ритуалът се отслужи от негово светейшество патриарх Неофит. Освещаване на бойните знамена се прави за първи път от цар Симеон преди битката при Ахелой през 917 година, а традицията е възобновена през 1993 г.

„Нека поръсването с тази богоявленска вода бъде за здраве и още много успехи на непобедимото българско войнство, на всички онези сред нас, които са избрали и са се посветили на това жертвено служение. Дълбок поклон пред героичното и славно родно войнство и вечна признателност към всички герои на българската свобода и независимост”, каза патриарх Неофит.

Смелчаци спасяваха Богоявленския кръст в ледени води (ВИДЕО+СНИМКИ)

За поредна година в Калофер се изви традиционното мъжко богоявленско хоро. Подготовката за ритуала  започна още през нощта на Богоявление. Калоферци се събраха и пяха юнашки песни, а призори към тях се присъединиха и десетки деца. 4-годишно момче получи кръста, а гост на ритуала предложи брак на своята приятелка. След калоферци във водата влязоха и гостите на града.

Осветиха бойните знамена на българската армия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Освен да се отдава внимание на ритуалното хоро свещениът на Калофер призова и за смирение „Хубаво е да бъде съчетано,  а не само алкохол, ядене и пиене. Хубаво е да присъстват и на светата литургия, която започна в 16.00 часа в църквата”, каза отец Мирчо.

В цялата страна стотици смелчаци се хвърлиха в реки, язовири и в морето, за да спасят Богоявленския кръст.

Навсякъде температурите бяха минусови или близки до нулата заради което и водата беше ледена. Поверието гласи, че спасилият кръста ще бъде здрав през цялата година.  В София кръста от езерото в „Дружба” извади Александър Лебешковски. Въпреки че е само на 22 години, това е третото му спасяване на кръста. И този път той ще дари паричната награда за благотворителност. В столицата в ледените води скочиха общо 52-ма, като най-възрастният смелчага беше на 79.

Спасяването на кръста в Зверино (ВИДЕО)

„Пожелавам си здраве, най-вече здраве. И малко късмет за мен и моето семейство. Нещото, в което вярвам най-много е кармата и това какво правиш – дали е добро или лошо”, каза Лебешковски.

Рекордьорът на Гинес Теодор Цветков спаси Богоявленския кръст в Русе. 25-годишният мъж пребори конкуренцията на още 11 души, които скочиха в дълбоките води на Дунав. С късмета на богоявленския ритуал Теодор се надява да постигне и голямата си мечта - да представи България на Световното първенство по ледено плуване в Антарктика.

„Аз ще бъда единственият българин и имам големи шансове да бъда сред първите места. Най-важно е да сме живи и здрави”, каза Теодор Цветков.

От морето при Бургас пръв извади кръста 22-годишният Яким Георгиев.  Младият мъж е студент в Англия. Той пожела здраве и късмет на всички и сподели, че предупрежденията за много студено време и бурно море не са го изплашили.

Репортери: Мартин Георгиев, Добромир Николов