Коментар на случващото се в Близкия изток

„Според мен жертвите след атаката в Ирак са много по-малко от цифрата, която се коментира. Информацията за тези 80 загинали не е официална. Иранската телевизия цитира друг източник. От армията на Иран пък казаха, че по-късно ще съобщят какви са щетите, американците - също. Трудно може да се правят манипулации с броя на жертвите”. Това заяви директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът сред новините”.

Ирански медии: 80 американски войници са убити при ракетната атака в Ирак

„Ако имаше 80 мъртви американци, Доналд Тръмп нямаше да си позволи да пусне туит „Всичко е наред. Аз отивам да спя. Утре ще се обадя и ще видим какво ще правим”, коментира журналистът Георги Милков.

„Ако се окаже, че дори един американски войник е убит, това променя ситуацията. Както иракското общество очакваше иранската власт да направи някаква стъпка, така, ако има американска жертва, американското общество ще обърне взор към тяхното ръководство и ще каже: „А сега вие какво ще направите?” И в момента има такова очакване, но ако няма жертви и щетите са само материални, бихме могли да предполагаме, че това е кулминацията. И, ако Тръмп реши да не направи последващ удар, може да се очаква деескалация. Но ако има мъртъв американски гражданин, всеки би очаквал, че американският президент ще даде знак за следващ удар”, каза още журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.