Тя беше приета от премиера Борисов

Оставката на Нено Димов беше написана от ареста и депозирана от адвоката му. Димов прекара нощта в Трето районно управление. Именно там той е подписал и оставката си, която чрез адвоката му е стигнала до сградата на Министерския съвет.

Самият Димов беше отведен от сградата на районното през страничен вход и закаран в Националната следствена служба.

Нено Димов прекара нощта в ареста

Официално за оставката на Нено Димов се разбра от прессъобщение минути преди 14 часа. В него единствено се посочва, че оставката е депозирана и приета незабавно от премиера Бойко Борисов.

По-рано при министър-председателя на среща отиде Красимир Каракачанов. Първият коментар на лидера на ВМРО беше, че арестът на Димов е „показно убийство”.

 

 „На един професионалист му се слагат кръст на политическата кариера.  Защо беше необходимо един професионалист, какъвто е Нено Димов, един доказан специалист в областта на екологията, по този начин да бъде третиран? При положение, че става въпрос не за лична документация, която може да укрие, а документи, които са публични. Какъв беше смисълът от целият този екшън не знам”, пита се Каракачанов.

Той е на мнение, че коалицията ГЕРБ-„Обединени патриоти” трупа негативи от случилото се. Но засега остава в нея.

„Ще пострада коалицията като цяло, защото това е удар върху министър на правителството”, смята Каракачанов.

Екоминистърът Нено Димов е задържан

Според него виновникът за водната криза в Перник е не Нено Димов, а ВиК - дружеството в града.

”Ноември месец самото министерство на екологията, лично Нено Димовр им разпорежда да намалят ползването до 1 млн. кубически метра. Въпреки това ВиК изразходва 1,5 млн. Аз задавам въпроса кой е виновеню”, пита още Каракачанов.

Председателят на НФСБ и съпредседател на „Обединените патриоти” Валери Симеонов не беше открит за коментар. Позицията на опозицята – от БСП заявиха, че  нито арестът, нито оставката на Нено Димов изчерпват въпроса за политическа отговорност на правителството.

Кой ще наследи Нено Димов, ще стане ясно следващата седмица. Тогава ще се проведе и коалиционен съвет между ГЕРБ и Патриотите. Тъй като Димов беше от квотата на малката коалиция, вероятно те ще излъчат и неговия наследник. За момента имена не са коментирани.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С ВОДНАТА КРИЗА В ПЕРНИК ЧЕТЕТЕ ТУК