Коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи

Превозвачите отмениха протеста, който планираха за понеделник. Решението беше взето след среща с премиера Бойко Борисов.

„Поеха се ангажименти. Наясно сме, че пари трябва да се събират, че ТОЛ система трябва да има. Ще сме доволни, когато бъдат преустановени порочните практиките на нерегламентирани превози на пътници. Оставаме в протестна готовност”, заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи. „Нека да тръгне ТОЛ системата, да работи 3 месеца при ниски цени, които ние сме заложили, да се види”, каза още Димитров.

Превозвачи и правителство се договориха за тримесечен тестов период на тол системата (ВИДЕО)

По думите му на места от бранша все още искат символично да изразят позицията си в понеделник, но протест най-вероятно няма да има никъде.

„Стриктно ще следим дали ще бъдат изпълнени поетите ангажименти. Става въпрос за инкриминиране на нерегламентираните превози. В момента вървят промени в Наказателния кодекс”, коментира още Димитров.

Той обясни, че след срещата е решено да се свие обхвата на ТОЛ системата, като от нея отпаднат пътищата клас II. Освен това е коментирано и отпадането на участъци от пътища клас I, тъй като са в лошо състояние, или пък да бъдат с друга цена. Това обаче не било възможно.  

В крайна сметка се е стигнало до решението ТОЛ системата да работи 3 месеца, за да се види какви суми ще бъдат събрани.

Димитров обясни още, че на срещата е решено да се създаде единен контролен орган по подобие на BAG в Германия.