При катастрофата загинаха всички 176 пътници на борда, включително 11-членният екипаж

Украинската прокуратура промени квалификацията по разследването на сваления самолет в Техеран и вече го квалифицира като "умишлено убийство на повече от двама души, както и унищожаване на самолет". Това се казва в съобщение на пресцентъра на главния прокурор на Украйна, предаде БТА.

Повечето жертви на сваления самолет ще бъдат погребани в Иран

По-рано разследването по наказателното дело беше за "нарушение на правилата за безопасност на движението на въздушния транспорт, което е причинило смърт“. Разследването е поверено на националната полиция в Украйна.

"Службата на главния прокурор взе решение за промяна на квалификацията на престъпното деяние. Разследването ще продължи по членове на Наказателния кодекс, които предвиждат отговорност за умишленото убийство на две или повече лица, и унищожаването на самолета", се казва в съобщение на прокуратурата.

Бдение в Торонто заради самолетната катастрофа в Иран

Оттам съобщават още, че решението за промяна на престъпното деяние е взето след обработка на "множество данни, получени в резултат на сътрудничество с международни партньори, както и от украински служители на реда, и експерти от мястото на трагедията, а също и след като Иран призна, че украинският самолет е бил свален по погрешка".