Това стана ясно на пресконференция в централата на партията

БСП ще сезира прокуратурата за източването на Здравната каса и за цената на лекарствата. Това стана ясно на пресконференция в централата на партията. Поводът е интервю на управителя на касата. Пред Дарик радио Дечо Дечев разказа как едно лекарство в държавна болница струва на бюджета с пъти по-малко, отколкото същото, но в частно лечебно заведение.

Според Дечев причината е, че със законови промени частните болници не са длъжни да провеждат обществени поръчки и така да се стремят към най-ниската цена.

„Всичко това става благодарение на лобистките текстове, прокарани от парламентарната група на ГЕРБ, които наистина узаконяват тази кражба”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Дечо Дечев се оттегля от НЗОК

Частните болници реагираха на обвинението писмено. Те са категорични, че няма разлика в цените на лекарствата между видовете болници. Освен това цените се регулират с наредба. Дечо Дечев критикува и обещаните през октомври 50 милиона за заплащане на медицинските специалисти. Мотивът - болниците получават толкова средства, колкото са си изработили. Не може просто да им се дават повече пари.

 

 

„Тази критика е вярна, но не трябва да е насочена към министър Ананиев. Обещанието дойде от премиера и някой трябваше да обясни на Борисов, защото на него му се искаше както в образованието, така и в здравеопазването да бъде решен проблема със заплатите на сестрите”, каза Иван Кокалов, член на надзорния съвет на НЗОК.

Болниците са търговски дружества и с това са заинтересовани да отчитат повече болни.

„Когато плащаме на брой преминали болни, а не за качество, оттам започна извращението. Всяка една болница се старае да отчете колкото се може повече и по-скъпи пътеки. Но аз не смятам, че злото започва с Кирил Ананиев. Голяма част от проблемите са унаследени. Въпросът е, че няма воля да бъдат решавани”, каза Кокалов.

Мандатът на Дечо Дечев като управител на Здравната каса изтича през март. През юли 2018-а година е единствен кандидат за поста. Той е издигнат от ГЕРБ и „Обединени патриоти” и довършва мандата на предишния управител на институцията. Професор Камен Плочев пък подаде оставка след скандал за дълговете на касата към чужди болници.

В отговор на критиките от здравното министерство съобщиха, че не те са предлагали правилата за частните болници и обществените поръчки. Във ведомството нямало сигнали за драстични разлики в цената на едно и също лекарство.