Те са против заповедта, с която броят на часовете по кормуване се увеличава

Автоинструктори излязоха на национален протест в центъра на София. Учебни коли се събраха на площад „Александър Батенберг” и блокираха движението по булевард „Цар Освободител”.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Инструкторите настояват да бъде отменена заповедта, с която броят на часовете по кормуване се увеличава от 31 на 42. Според тях това прикрива корупционна схема. 

Ще намалeят ли катастрофите след промените в шофьорските курсове?

„Има сключен договор за разработване на електронна система за проследяване на обучението през юни 2018 г., а всъщност в работната група решение за такава система се взима през юли. Как така един договор бива сключен още преди да е взето решение за тази концепция?”, каза Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз.

 

 

„Наистина има сключен договор за разработване на концепция, като договорът и разработката по него все още не са приети. Утвърденото от министъра на образованието е промяна в учебната документация, която е обвързана с промяна в Наредба 37, регламентираща реда за обучение. Към този момент промяна в същата наредба не е предвидена, ако не се постигне съгласие с бранша. Не е възлагана разработка на софтуер или система, а само концепция за обучението. Ще се приеме ли в този вид, зависи от това дали браншът е съгласен да има такъв контрол”, коментира Бойко Рановски, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация”.

Алекси Стратиев: Фалшивите книжки няма да свършат работа при проверка на пътя

„Вероятно часовете за кормуване трябва да бъдат повече. Този въпрос е доста по-комплексен. Имаше много различни мнения, като предложенията бяха часовете да се увеличават доста повече – 41 или 50 часа”, заяви Чавдар Здравков, член на работната група за актуализация на учебната документация.

 

Видео: БГНЕС

В ранния следобед автоинструкторите се придвижиха до образователното министерство, където разговаряха с образователния министър Красимир Вълчев и заместника му Таня Михайлова. Тя заяви, че преговорите продължават, а заповедта за увеличение на часовете по кормуване от 31 на 42 още не е влязла в сила. Михайлова допълни, че институциите и протестиращите искат едно и също - качествено обучение.

 

Видео: БГНЕС

От образователното министерство протестиращите автоинструктори се придвижиха в транспортното министерство. С тях е и министър Красимир Вълчев. Преговорите продължават.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Кристиян Попов, Ивелина Драгнева