Той ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие

Правителството гласува създаването на държавен ВиК холдинг. Той ще обедини всички водни дружества с държавно участие в страната. Целта е да не се допускат нови кризи като тази в Перник.

За създаването на мегаструктурата се заговори в края на 2019 година. За нея настоя и премиерът Бойко Борисов на последното заседание на Министерския съвет. Днес тя беше учредена. Неин принципал ще бъде министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. ВиК холдингът ще има надзорен и управителен съвет, които ще следят за нарушения.

Капиталът на новата структура ще е 1 млрд. лв. До 6 месеца държавата трябва да внесе в него дяловете и акциите на всички ВиК дружества. В момента 20 от общо 64-те ВиК дружества в страната са общинска собственост. 14 пък са със смесена собственост. „Целта е дългосрочен и устойчив модел за финансиране на отрасъл ВиК, гарантиране на качествени ВиК услуги”, коментира Аврамова.

Спряха водата в Шумен

 

 

 

 

„От това което се сблъсках в Перник, считам че това ще е начинът не само да има по-добро управление и да помогнем на Перник, но и цялата ВиК структура да бъде оптимизирана като дейност”, каза икономическият министър Емил Караниколов.

С новия  холдинг се очаква и по-бързо усвояване на евросредства по оперативните програми. „Имаше маса градове, които умишлено не искаха да се включат в проектите. В Перник много отдавна трябваше да бъде завършен водният цикъл”, коментира премиерът Бойко Борисов.

 

А до следващата сряда министър-председателят поиска мерки за вноса на боклуци и проверка на ВЕЦ-овете. „Какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни че това което е описано в документите, влиза в страната. Всички ВЕЦ, които ползват питейна вода, на първо място ни е питейна вода, на второ производство на ток”, допълни Борисов.

Какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни че това което е описано в документите, влиза в страната….Всички ВЕЦ, които ползват питейна вода, на първо място ни е питейна вода, на второ производство на ток. „Изпратих хора на проверки за депата в страната, наложи се от Пловдив да пращам хора в Стара Загора, за да могат те да вземат пробите, защото ДАНС, МВР и прокуратурата са образували досъдебни производства”, заяви новият екоминистър Емил Димитров.

Главният прокурор Иван Гешев възложи съвместна проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страната. Проверката следва да изясни какво е актуалното състояние на водния обем в язовирите и налице ли са язовири, чиито воден обем е под съответния оптимален размер, който да гарантира осигуряване на питейно – битовото водоснабдяване на гражданите.

Обвинител номер 1 разпореди и още една проверка. Тя има за цел да установи дали в мините, които са извън експлоатация, се съхраняват боклуци. Днес въздухът в Перник отново беше с нива на серен диоксид над нормите. Едва в следобедните часове той стана по-чист.