Те са задържани на депото за отпадъци край града

Стотици килограми опасни отпадъци са били открити преди седмица край Луковит. Служители на общината са засекли по видео наблюдението камион с великотърновска регистрация да изхвърля течности и боклуци с неясен произход.Стигнало се е и до намесата на полицията. 

На общинското депо за отпадъци на Луковит с прокурорско постановление временно са складирани опасните отпадъци, които са открити преди седмица в землището на село Торос. Фирмата, която ги е изхвърлила нерегламентирано, е от Велико Търново. Отпадъците са генерирани от фирма са санитарен фаянс от Ботевград.

Гешев разпореди МВР и ДАНС да проверят как се съхраняват отпадъците у нас

Смолиста течност със силна миризма. Това е съдържанието на бидоните намерени в покрайнините на Луковит.

„Тези отпадъци са задържани от прокуратурата. Хванат е този камион по камерите. Установено е, че той е докарал тези отпадъци. Те се намират на площадката до момента, в който трябва да ги третираме, за да ги унищожим”, обясни кметът на Луковит Иван Грънчаров.

Намерихме отпадъците по сигнал на кмета на село Торос. Той ги е намерил в местност край селото. Бяха складирани, установи се, че са опасни и токсични. След този сигнал се намеси прокуратурата, полицията. Води се наказателно производство”, каза още той.

„Регионалната инспекция няма лаборатория, с която да изследва опасни отпадъци. А тези със сигурност са такива. Бидоните са пълни с твърда маса, която вероятно се е втърдила при излагане на въздух. Най-вероятно е някакъв вид смола, която е токсична и опасна. Мирише много лошо. При продължително излагане може да доведе до главоболие и гадене”, заяви екологът Ивайло Иванов.

Отпадъци, складирани под пътно съоръжение, горяха край Велико Търново

„След приключване на досъдебното производство, органите на реда ще ни наредят тези отпадъци да бъдат обезвредени и предадена на лицензирана фирма. Това ще струва на общината множество средства”, добави той.

На кадри от общинското  видеонаблюдение се вижда ясно и  номера на камиона. Установена е връзка с фирма от Ботевград, която се занимава с управление на опасни отпадъци. 

Камионът с великотърновска регистрация е засечен от общинското видеонаблюдение.Мъжете, които изхвърлили опасните отпадъци са хванати на място от ловци. Полицията ги задържа на място край село Торос.

 

 

Оказва се, че камионът е на фирма от Велико Търново.  Нает е от производител на санитарен фаянс от Ботевград. Коментар и от поръчител, и изпълнител на незаконното  изхвърляне  – няма.

Докато трае разследването камионът и отпадъците остават задържани. Очаква се и становище на екоинспекцията в Ловеч.

Какво досъдебно производство е образувано и срещу кого – предстои да разберем днес от прокуратурата в Ловеч.

Още по темата гледайте във видеото.