Дали е само търговски трик или има истинска полза от тези устройства?

С все по-честите предупреждения за мръсен въздух през отоплителния сезон, търговците отчитат ръст в продажбите на пречистватели за домовете.

Чуваме тези новини почти всяка седмица през зимата и търговците естествено се възползваха от ситуацията. Нашумяха рекламите на пречистватели, особено в социалните мрежи, но дали е само търговски трик или има истинска полза от тези устройства?

"У дома имаме два уреда в момента, които използвам. Те са на двата края - единият е от най-скъпите на пазара и е над 1000 лева, а другия е 300. Има ползи и от двата", каза Светлин Желев.

"Определено този уред не е някаква лигавщина или излишество, той си е необходимост", каза още управителят на търговска верига Йордан Вакъвчиев.

При норма от 50 микрограма за кубичен метър фини прахови частици, в по-големите градове у нас стойностите често надхвърлят 200 микрограма.

 

У дома замърсяването остава във филтъра на пречиствателя, но това си има цена. Пари струва и самото устройство. Според търговците около 30% от потребителите купуват пречистватели на изплащане.

"В момента има между 180 и 1300 лева като ценова група. Естествено, най-така купуваните са около  500-600 лева, тъй като са по-достъпни", каза Йордан.

Наличието на пречиствател не увеличава драстично потреблението на електричество.

"Като електричество той е колкото една крушка, лампа – между 30 и 80 вата, което не е нищо драстично като разход", заяви Вакъвчиев.

Търсенето тази година лавинообразно нарастнало, разказват търговците.  На пазара има и пречистватели, които овлажняват въздуха или пък такива, които би могъл да контролираш от мобилния си телефон. Те обаче са по-скъпи.

В същото време четвърт милион от семействата в България разчитат на помощи от държавата не за да пречистват, а да затопля въздуха в домовете си.

Репортер: Николай Беремлийски