Премиерът се срещна и с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу

„България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС”. Това отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на изказването си в панела „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“ в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Пред участниците в дискусията българският премиер акцентира, че изключително важно е да се запази ролята на политиката на разширяване на ЕС като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона. „Тези реформи са необходими както за модернизирането и развитието на Западните Балкани, така и за стабилността и просперитета на този стратегически важен за ЕС регион“, добави министър-председателят.

Започва Световният икономически форум в Давос

По думите му различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и социалната стабилност в региона. „Регионалното сътрудничество обаче не е алтернатива на европейската интеграция на Западните Балкани. Напротив, то следва да допринася за постигането на стратегическата цел за членството в ЕС на страните от региона“, посочи Борисов.

„България, съвместно с Република Северна Македония, от 1 януари 2020 г. домакинства Берлинския процес“, каза още в Давос министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че страната ни е поела този отговорен ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и извеждането на преден план на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

„Приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование“, подчерта премиерът Борисов в Давос. Той уточни, че един от основните проекти, които следва да бъдат реализирани, е напредък в изграждането на трансевропейския Коридор № 8. Той има ключово значение за региона и ще представлява добър пример за свързаност на Западните Балкани със съседните държави членки на ЕС.

„Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен. Хърватското председателство също планира организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската перспектива на региона в дневния ред на ЕС“, акцентира Бойко Борисов.

В изказването си той очерта, че заедно с Берлинския процес в Югоизточна Европа съществуват и други утвърдени и значими формати на регионално сътрудничество като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и Съвета за регионално сътрудничество.

Борисов пристигна в Швейцария за Световния икономически форум (СНИМКИ)

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. 

Двамата обсъдиха актуални международни въпроси, като фокус на разговора им бяха резултатите от провелата се в Берлин мирна конференция за Либия. „Чудесна работа сте свършили. С тези совалки на канцлера Меркел до Москва, това че присъстваха и президентите Путин и Ердоган, държавният секретар Помпео, Меркел-Макрон, аз съм оптимист“, заяви премиерът Борисов.

Турският министър на външните работи Чавушоглу подчерта, че всички участници в мирната конференция в Берлин са се обединили около разбирането, че военните действия в Либия трябва да спрат. „Трябва да се остави оръжието настрана и да се водят политически разговори“, отбеляза Чавушоглу.

Премиерът Бойко Борисов и турският външен министър обсъдиха и предстоящото посещение на Чавушоглу в София в края на този месец.

 

 

България оценява ключовия принос на Европейската банка за възстановяване и развитие при реализацията на значими за страните от Западните Балкани инфраструктурни проекти. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти. Разговорът се състоя в рамките на 50-ата годишна среща на Световния икономически форум в Давос.

Българският премиер отбеляза, че изграждането на инфраструктурната свързаност по оста изток-запад и север-юг ще гарантира балансирано икономическо развитие, социална кохезия и стабилност в региона на цяла Европа. „Това беше наш основен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. И до днес страната ни продължава да работи за постигането на свързаността и стабилността в региона“, допълни министър-председателят Бойко Борисов. Той подчерта, че поемането на съпредседателството на „Берлинския процес“, заедно с Република Северна Македония през тази година, е именно продължение на акцента върху европейската перспектива на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС. Премиерът Борисов изрази удовлетвореност и от факта, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС също планира Среща на върха ЕС-Западни Балкани през май 2020 г.

По време на разговора министър-председателят Борисов посочи, че освен свързаността между страните от региона, в дневния ред на „Берлинския процес“ за първи път ще бъде включена и темата за околната среда. Премиерът подчерта, че съвместното председателство възнамерява да работи по „Зеления дневен ред“ за региона и да предложи конкретни дейности в тази област. „В този контекст, сътрудничеството с Европейската банка за възстановяване и развитие и с други международни институции ще бъде от ключово значение за реализирането на конкретни проекти и резултати, които ще можем да отчетем на Срещата на върха в София през есента на тази година“, заяви Бойко Борисов.

В хода на разговора с председателя на ЕБВР Сума Чакрабарти българският министър-председател Борисов оцени високо продължаващия ангажимент на финансовата институция за подкрепа на малкия и средния бизнес, прехода към „зелена икономика“, както и инвестициите в транспортната, дигиталната и енергийната инфраструктура в страните от Западните Балкани, които имат важен принос за засилване на свързаността в региона.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна и с министъра на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров в рамките на Световния икономически форум.

Двамата обсъдиха съвместното предстоящо председателство на „Берлинския процес“ през 2020 година. Акцент в разговора им беше и положителното развитие на двустранните отношения след сключването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Премиерът Борисов изрази очакване, че работата на съвместната мултидисциплинарна комисия между двете държави ще продължи в конструктивен дух и няма да бъде повлияно от политическата конюнктура и напрегната предизборна обстановка в западната ни съседка.

В рамките на срещата министър-председателят Бойко Борисов още веднъж потвърди подкрепата на България за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония.

Борисов се срещна проведе среща и със словенския премиер Марян Шарец. Двамата обсъдиха теми от европейския дневен ред. Тема на разговора им беше също диалогът в рамките на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), който е основна политическа рамка на регионалното сътрудничество и важна регионална платформа за европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

На срещата на Борисов и Шарец беше акцентирано върху наличието на нереализиран потенциал по отношение на икономическите контакти между България и Словения. Подчертана беше и необходимостта да се търси решение за увеличаване на инвестиционния интерес между двете страни.

Предизвикателствата пред Европа, Европейският зелен пакт и новата многогодишна финансова рамка на ЕС бяха във фокуса на разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

В хода на разговора им бяха откроени възможностите, които създават новия политически цикъл в ЕС и съпътстващата го нова междуинституционална динамика. Борисов и Сасоли обсъдиха също укрепването на водещата роля на ЕС при търсенето на работещи решения по глобалните теми.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна и с премиера на Грузия Гиорги Гахария в рамките на провеждащия се в Давос Световен икономически форум. Акцент в разговора между двамата правителствени ръководители беше задълбочаването на политическите и икономическите връзки между двете страни.

Пред своя грузински колега, премиерът Бойко Борисов изрази своето удовлетворение от отличните двустранни отношения между двете държави, като подчерта, че Грузия е сред основните външнополитически партньори на България в региона на Черно море и Южен Кавказ. „България счита Грузия за свой традиционен икономически партньор, с когото желаем да развиваме всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество“, подчерта българският министър-председател.

В рамките на срещата Бойко Борисов посочи, че България приветства засилването на партньорството ни в контекста на инфраструктурната свързаност между Европа и Азия, особено в изпълнението на проекти от общ интерес в областта на енергетиката и транспорта. По думите на българския премиер това ще допринесе за укрепването на стабилността, сигурността и икономическото благосъстояние на двете страни и на Черноморския регион като цяло.

В хода на разговора българският министър-председател Борисов изтъкна ролята на Грузия като стратегически партньор на ЕС във връзка с  повишаване сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и за България в частност. „Развитието на Южния газов коридор, включително разширяването на газопровода в Южен Кавказ на територията на Грузия, е общ приоритет с цел транспортиране на каспийските енергийни ресурси към западните пазари“, допълни Бойко Борисов пред грузинския премиер.

В контекста на българската подкрепа за европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че страната ни ще продължи да работи и за в бъдеще за стратегическия избор на Грузия. „България ще продължи да споделя своя опит в направление ЕС и НАТО, както и цялостно в процеса на провеждане на демократични реформи в Грузия“, заяви Борисов.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Полша Анджей Дуда в Давос в рамките на Световния икономически форум.

Двамата обсъдиха засилването на двустранните отношения на политическо и икономическо ниво, както и ключови теми от международния дневен ред.

Акцент в разговора им беше европейската перспектива на страните от Западните Балкани, която е във фокуса на „Берлинския процес“. От тази година съпредседатели на инициативата са България и Република Северна Македония, а миналата година домакин бе Полша.

Бойко Борисов и Анджей Дуда бяха категорични, че евроатлантическото бъдеще на страните от Западните Балкани означава сигурност, стабилност и просперитет за региона. На срещата беше отбелязана необходимостта от още по-активното насърчаване на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, което е от ключово значение за цяла Европа.

Премиерът проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата разговаряха в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Борисов отбеляза, че сътрудничеството между България и Азербайджан е достигнало до стратегическо равнище в областта на енергетиката през последните години. „Наш общ приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на енергийните доставки за Европа“, заяви българският министър-председател. Борисов добави, че България винаги е подкрепяла изграждането на Южния газов коридор, неразделна част от проекта е и интерконекторът Гърция-България, чрез който страната ни ще получава азербайджански природен газ. В тази връзка премиерът Борисов информира президента Алиев за напредъка по газопровода между Гърция и България, който се очаква да бъде изграден в края на годината.

В продължение на разговорите от миналата година в Азербайджан, двамата обсъдиха и възможността азерската нефтена компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели  – чистота на въздуха и конкурентоспособност. Премиерът Борисов изрази очакване в скоро време азербайджанската страна да ни запознае с официалните резултати от проучването на газовия сектор у нас, което възложиха  и с последващите техни стъпки и действия. Българският министър-председател изрази оптимизъм относно възможността СОКАР да започне инвестиции в газоразпределението в нашата страна.

Борисов и Алиев бяха единодушни, че съвместната работа на двете страни в сферата на енергетиката ще продължи, за да се гарантират доставките на природен газ за региона на ЕС на конкурентни цени.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крач в рамките на годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Борисов и Крач обсъдиха речта на американския президент Доналд Тръмп по време на форума в Давос. „Имаше много оптимизъм в нея. Радвам се, че нашето стратегическо партньорство е точно в тези сфери, за които Тръмп говори - работни места, доходи, сигурност, мощна икономика“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Българският премиер добави, че в Давос е разговарял с Иванка Тръмп, която е част от американската официална делегация на форума като съветник на президента. „Идеята, която тя има, е много важна за нашия регион и е в сферата на безработицата сред младите хора“, посочи Борисов.

Българският министър-председател акцентира пред заместник-държавния секретар на САЩ, че тази година в София ще се проведат две големи мероприятия - процесът „Акаба“, който страната ни организира с краля на Йордания и Берлинският процес, който България домакинства съвместно с Република Северна Македония.

В хода на разговора Бойко Борисов изтъкна още, че енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ. „Партньорството ни в тази област има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за България условия“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той отбеляза, че страната ни високо оценява подкрепата на американските партньори за изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България и проектирания терминал за втечнен природен газ при Александруполис.

„Запазване на ключовата роля на България на газовата карта на Европа е от стратегическо значение“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов. Двамата разговаряха в рамките на провеждащата се в Давос Годишна среща на Световния икономически форум.

Премиерът изтъкна добрите резултати, които българската икономика е постигнала през изминалата година, както и повишаването на кредитния рейтинг на страната ни. „България се развива устойчиво и това дава основание за по-голям оптимизъм от страна на инвеститорите и по-голямо доверие в нашата икономика“, отбеляза Борисов.

Борисов изтъкна сериозната работа на българското правителство за осигуряването на благоприятна бизнес среда, така че страната ни да продължи да бъде привлекателна дестинация за чуждестранните инвеститори. Борисов даде пример с редица чужди компании, които откриха или разшириха производството си в България в рамките на миналата година.

По време на срещата на Борисов и Алекперов беше отбелязано намерението на „Лукойл“ да развива дейността си в България.